Pisau seramik mungkin kelihatan seperti alat plastik mewah, tetapi hasil dan jari anda tahu sebaliknya – bilah ini tajam! Dan berita gembira adalah, mereka memelihara kelebihan itu untuk masa yang sangat lama. Berita buruk? Alat ini tidak boleh menggunakan jenis penderaan yang sama seperti rakan keluli tahan karat mereka. Mereka lebih rapuh dan lebih cenderung cip atau pecah jika anda tidak merawatnya dengan penjagaan istimewa. Berikut adalah lima tip untuk menjaga bilah sengit tetapi rapuh ini.

1. Jangan jatuhkan mereka!

Anda tidak perlu menjadi ninja pisau, tetapi anda harus mempunyai refleks seperti kucing ketika datang untuk mengendalikan pisau seramik anda. Sekiranya anda bertemu bilah atau jatuhkannya di atas lantai, ia boleh pecah atau cip dengan mudah.

2. Memilih apa yang anda potong – dan di mana anda memotongnya.

Pisau seramik lebih kurus dan lebih tajam daripada keluli, tetapi ia tidak begitu kukuh. Elakkan menggunakannya untuk memotong apa-apa yang boleh merosakkannya, termasuk apa-apa dengan lubang, benih, atau tulang.

Permukaan pemotongan anda juga penting. “Jangan memotong countertop yang akan menyakiti mereka,” kata Eivin Kilcher, pengarang buku masakan dan bintang bersama Discovery’s Alaska: Frontier Terkini. “Saya tidak pernah memotong granit atau konkrit atau marmar.” Itu berlaku untuk mana-mana pisau, tetapi terutama untuk orang-orang seramik.

3. Berlian adalah rakan terbaik pisau seramik.

Apabila ia datang untuk mengasah pisau seramik, berlian adalah cara untuk pergi. Ini kerana seramik sangat sukar sehingga anda memerlukan sesuatu yang lebih keras untuk mengasahnya. Walaupun anda boleh membeli pengasah berlian, pisau seramik juga cenderung agak sukar untuk menajamkannya, jika bilah anda semakin membosankan, mungkin lebih baik untuk membawanya ke pro.

4. Jangan letakkannya di dalam mesin basuh pinggan mangkuk.

Walaupun seramik secara teknikal adalah mesin basuh pinggan mangkuk, ia adalah idea yang tidak baik untuk meletakkan pisau apa pun di mesin basuh pinggan mangkuk – pernah. Apa-apa sahaja yang masuk ke mesin pencuci pinggan akan terbentur sekitar sedikit. Antara itu dan mencuci tekanan tinggi, anda mempunyai peluang yang baik untuk memotong pisau. Sebaliknya, hanya gunakan detergen ringan dan air suam.

5. Simpan dengan berhati-hati.

Menyimpan pisau anda adalah perbualan yang lain, tetapi ada beberapa perkara yang perlu diketahui tentang pisau seramik. Pertama sekali, mereka tidak magnet, jadi anda tidak boleh menyimpannya pada jalur magnetik. Kedua, kerana mereka kedua-dua tajam dan super rapuh, penutup pelindung adalah idea yang baik – untuk jari anda dan pisau.

Bagaimana anda menjaga pisau seramik anda? Kongsi tip anda dalam ulasan!