Jika anda seorang tukang roti yang jarang, anda mungkin mempunyai kotak baking soda yang duduk di dalam pantry anda yang ada di sana untuk … jumlah masa yang tidak pasti. Masalahnya ialah, baking soda sebenarnya tamat tempoh. Sekiranya ia berada di dalam almari anda terlalu lama, soda penaik anda mungkin tidak dapat menghasilkan kesan pendedahan yang anda cari ketika anda membuat keputusan untuk membuat kue atau barang bakar lain. Tambahan pula, jika kotak itu berada di tempat di mana ia dapat menyerap bau lain, ia boleh melewati bau-bauan itu ke dalam makanan anda, menjadikannya rasa pelik. Tidak baik!

Jangan jadi cepat melemparkannya! Barang-barang yang telah tamat tempoh tidak boleh digunakan untuk membakar, tetapi ia masih mempunyai pelbagai kegunaan di sekeliling rumah.

Pertama, Semak untuk Lihat Jika Baking Soda Anda Telah Tamat

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui sama ada soda penaik anda telah tamat tempoh. Petua pertama anda adalah untuk melihat pada kotak – tarikh tamat tempoh perlu dicetak di sana. Biasanya ia adalah kira-kira 18 bulan dari ketika anda membeli baking soda.

“Soda pembakar lengan & tukul biasanya mempunyai jangka hayat kira-kira dua tahun, kerana ia tetap tulen jika ia tidak tercemar oleh air atau bahan pencemar lain,” kata Dr Steven A. Bolkan, pengarah penyelidikan & pembangunan di Church & Dwight (Lengan & Syarikat induk Hammer). Tetapi jika anda membuka pakej dengan serta-merta, variasi dalam keadaan penyimpanan anda (seperti pendedahan kepada haba, bau, atau kelembapan) mungkin memendekkan jangka hayatnya untuk sekurang-kurangnya enam bulan atau bahkan sebulan, jika ia disimpan di dalam peti sejuk.

Dan sedar bahawa tarikh habis tempoh juga ada kaitan dengan pembungkusan, jika ia menjadi basah atau rosak. “Keutuhan bekas juga dapat dikurangkan,” kata Bolkan. Oleh itu cubalah: Soda pembakar ke dalam campuran cuka air, dan lihat jika ia fizzes. Sekiranya tidak, ia bersulang. (Atau, sebaliknya, tidak akan membuat roti bakar.)

Lihat tutorial kami: Cara Menguji jika Baking Soda atau Baking Baking Tamat Tempoh

Tetapi sebelum anda memasukkan kotak yang sudah tamat tempoh, pertimbangkan untuk menggunakan soda pemanggang anda untuk tujuan lain! Walaupun kesan pelangsingannya berkurangan, ia masih sangat halus – baik untuk menggosok – jadi ia pastinya mempunyai sedikit lebih banyak kehidupan sebagai alat pembersih. Berikut adalah beberapa kegunaan kegemaran kami.

(Kredit imej: Diana Yen)

1. Bersihkan ketuhar.

Buat pasta dari baking soda dan air untuk mengangkat minyak yang terperangkap di dalam ketuhar.

Lihat langkah-langkah: Cara Bersihkan Oven dengan Baking Soda & Cuka

(Kredit imej: Christine Han)

2. Segarkan saliran anda.

Gunakan baking soda untuk memecahkan gris dan menghilangkan parit.

Lihat tutorial kami: Cara Buat Pembersih Saluran Sendiri Anda

(Kredit gambar: Coco Morante)

3. Bersihkan periuk dan kuali.

Bolkan mengesyorkan menambah dua sudu teh penaik baking soda ke wastafel dengan detergen dan air dan membiarkan kuali merendam selama 15 minit. Kami juga menggunakannya untuk membersihkan kotoran yang dibakar dari alat memasak enamel.

Teruskan membaca: Malah Lebih Banyak Perkara yang Boleh Anda Bersihkan dengan Baking Soda