Apabila membentuk satu roti bulat – atau apa-apa roti, untuk perkara itu – matlamat utama anda adalah untuk meregangkan gluten dan mewujudkan ketegangan permukaan. Kulit lembut membantu roti untuk mengekalkan bentuknya semasa kenaikan terakhir, membolehkan roti meningkat up dan tidak runtuh di lopak di kaunter anda. Plus, ia kelihatan lebih cantik sekali dibakar!

Ada beberapa teknik yang berbeza untuk membentuk roti bundar (juga dikenali sebagai boule). Inilah yang kami pelajari ketika kami mula membuat roti artisan dan yang paling alami kepada kami.

Debu adunan dan tepung tangan anda. Jadi kita tidak mendapat terlalu banyak atau terlalu sedikit tepung, kita menggosok tangan kita yang terapung perlahan-lahan di atas permukaan doh untuk mendapatkan salutan walaupun pada kedua-dua.

Angkat doh dengan kedua tangan, ibu jari di atas dan jari di bawahnya.

Bekerja dengan cepat, gunakan ibu jari anda dan tapak tangan anda untuk meregangkan permukaan adunan ke bawah. Sementara itu gunakan manakala jari-jari anda tuck di bawah. (Kami mendapati paling mudah untuk menggunakan satu tangan untuk meregangkan dan jari-jari tangan yang lain untuk tuck, dan kemudian kita beralih tangan untuk mendapatkan ketegangan permukaan walaupun di sekeliling.)

Putar boule seperempat belas dan ulangi, teruskan sehingga anda mempunyai bola yang sama rata. Cuba lakukan ini dalam beberapa giliran yang mungkin.

Keluarkannya dan anda akan melihat “butang perut” di bahagian bawah. Jika ini kelihatan seperti ia terungkap, perlahan-lahan mencubit adunan bersama untuk mengelaknya.

Pada ketika ini, roti anda siap untuk kenaikan terakhir! Anda boleh membiarkan ia bangkit di bahagian bawah di kaunter atau menggunakan bakul pemeriksaan untuk bentuk yang lebih baik.

Membentuk sepotong bulat dengan kulit yang sangat halus mengambil beberapa amalan. Jangan risau sekiranya percubaan pertama (atau pertama kali) anda tidak betul. Lama kelamaan, anda akan merasakannya dan akan menghidupkan roti bundar seperti pro!

Berkaitan: Soalan Baik: Bagaimana Saya Menyimpan Roti?

(Imej: Emma Christensen untuk Kitchn)