(Kredit imej: Leela Cyd)

(Kredit imej: The Kitchn)

  • Pelajaran Hari Ini: Kemahiran Pisau
  • Matlamat: 20 pelajaran, 20 hari untuk menjadi tukang masak yang lebih baik di rumah
  • Masuk untuk memenangi The Cookbook Kitchn: Cukup kongsi dan tandakan foto kemajuan Sekolah Kitchn Cooking Anda di Instagram dan Twitter dengan #kitchnschool untuk memasuki peluang untuk menang. Kami memberikan satu salinan untuk setiap tugasan kerja rumah semasa Sekolah Kitchn’s Cooking. Lihat peraturan dan peraturan.
  • Mendaftar & lihat semua pelajaran setakat ini: Sekolah Memasak Kitchn

Selamat datang ke Sekolah Memasak Kitchn! Sepanjang empat minggu akan datang, kami akan memandu anda melalui asas-asas memasak di rumah supaya anda dapat merasa seperti seorang pemangsa yang menguasai pisau, bawang, juggling, berkaki panjang di dapur anda.

Mari kita mulakan pada mulanya, adakah kita? Hari ini, kami mengamalkan kemahiran pisau kami. Datanglah mendapatkan semula tentang keperluan kemahiran pisau yang baik, dan tentukan mana antara tiga pilihan pekerjaan rumah yang akan anda selesaikan malam ini!

Foto ini menunjukkan cengkaman yang betul yang anda perlukan pada pisau tukang masak anda, dan juga “The Claw,” yang melindungi tangan yang tidak memotong dengan mengerling jari-jari ke dalam.

(Kredit imej: Leela Cyd)

Hari 1 Pelajaran: Cara Menggunakan Pisau Chef dengan betul

Memilih pisau tukang masak: Pisau tukang masak anda adalah sekutu anda di dapur. Anda akan menggunakannya setiap hari, setiap kali anda memasak, jadi pastikan anda membeli yang merasa selesa di tangan anda: tidak terlalu berat atau terlalu ringan, tidak terlalu lama atau terlalu pendek, betul-betul betul. Sekiranya anda boleh, pergi ke kedai yang mempunyai beberapa jenis dan jenama pisau koki dan beri mereka semua. Tetapi ingat: anda hanya perlu satu pisau pepejal. Dan pisau yang baik tidak perlu mahal (kita suka pisau Victorinox murah ini).

Pisau anda harus tajam! Selanjutnya, pastikan pisau anda tajam dan diasah. Ia harus dapat memotong bahan secara bersih dan mudah tanpa perlu menggunakan banyak daya. Sekiranya tidak, bawanya ke pengasah pisau profesional untuk mendapatkannya. Sekiranya anda telah mengasah pisau anda baru-baru ini, ia hanya perlu diasah pada keluli mengasah untuk meluruskan tepi.

Pro Tip!

Jika anda tidak pasti jika pisau anda cukup tajam, cuba menghiris melalui tomato atau sekeping kertas yang anda tahan di udara. Pisau tajam boleh melalui kulit tomat yang sukar tanpa merosakkan daging lembut di dalam atau membuat potongan bersih melalui sekeping kertas.

Bagaimana untuk memegang pisau. Kemahiran pisau yang baik bermula dengan memegang pisau dengan betul. Cubit pisau pisau di mana ia memenuhi pegangan antara ibu jari dan jari pertama, kemudian bungkus seluruh jari anda di sekitar pegangan. (Jangan letakkan jari pertama anda di bahagian atas bilah.) Kedudukan ini akan memberikan anda leveraj dan kawalan yang paling tinggi seperti yang anda potong dan dadu. Ia mungkin merasa sedikit canggung pada mulanya, tetapi jika anda terus mengamalkan memegang pisau anda dengan cara ini, ia akan mula berasa semula jadi. Tonton video di atas untuk benar-benar melihat bagaimana ini dilakukan.

Gunakan “The Claw” untuk melindungi tangan anda yang lain. Pastikan untuk melindungi tangan anda yang lain seperti yang anda potong: gunakan kedudukan “The Claw”. Curl jari tangan bertentangan anda ke “cakar” dan berehat hanya tip jari anda di atas ramuan yang anda akan potong. Tuck your thumb in; pergelangan tangan anda harus selari dengan papan pemotong. Seperti yang anda potong, gerakkan jari anda ke belakang, masih mengekalkan pembentukan cakar ini. Jika pisau anda tergelincir seperti yang anda potong, ia akan menghentam jari-jari atau kuku jari anda, melindungi anda dari kepingan yang serius.

Menstabilkan papan pemotong anda. Last but not least, menstabilkan papan pemotong anda dengan meletakkan tikar getah atau tuala kertas lembap di bawahnya. Ini akan menghalangnya daripada tergelincir seperti yang anda potong, membantu anda bekerja dengan lebih cepat dan selamat.

(Kredit imej: Henry Chen)

Setiap pelajaran mempunyai tiga pilihan kerja rumah. Mungkin anda sudah mendapat satu ke bawah, atau anda hanya mempunyai masa untuk sesi belajar pantas. Jadi memilih satu, dan tunjukkan kepada kami dengan menandakannya dengan #kitchnschool di Instagram atau Twitter.

(Kredit imej: Henry Chen)

Kajian: Panduan ini mengenai perbezaan antara pelbagai potongan dan irisan yang dipanggil dalam resipi – Cara Slice, Dice, dan Mince

(Kredit imej: Henry Chen)

Amalan: Pegang pisau anda seperti yang diterangkan di atas dan gunakan “The Claw” semasa anda membuat makan malam malam ini. Menstabilkan papan pemotong anda.

(Kredit imej: Henry Chen)

Meningkatkan: Dapatkan pisau anda tajam! Kadang beberapa hari akan datang, ambil pisau anda menjadi pisau cukur pisau dan dapatkannya tajam. Kami akan menggunakan pisau kami banyak dalam beberapa minggu akan datang, jadi mari mulailah perkara dengan pisau tajam.

(Kredit imej: Dana Velden)

Kitchn Cookbook & Skills Knife

Sekolah Memasak diilhamkan oleh buku baru kami, The Cookbook Kitchn dan terdapat banyak buku untuk membantu pengalaman Memasak Sekolah anda.

Hujung hari ini: Lihat halaman 43 untuk senarai pisau kegemaran sepanjang masa dari Sara Kate, Emma, ​​Faith, Elizabeth, dan Dana. Juga, lihat halaman 109 untuk lebih banyak foto dan petua tentang cara menggunakan pisau koki dengan baik.

5 resipi untuk mengamalkan kemahiran pisau anda

Berikut adalah lima resipi yang semua melibatkan sedikit mencincang! Mereka adalah resipi amalan yang baik jika anda ingin memberi tumpuan kepada kemahiran pisau anda dan masih makan malam di atas meja.

  1. Kentang, Skuasy, dan Goat Keju Gratin
  2. Barbeku Salad Salad Ayam
  3. Quinoa Tabbouleh
  4. Chickpea Waldorf Salad
  5. Spring Spring Rolls

Sekolah Memasak Kitchn

Sekolah Masakan Kitchn adalah 20 hari, 20 pelajaran untuk menjadi tukang masak yang lebih baik di rumah. Setiap hari kita akan menangani topik memasak yang penting dan menerangkan apa yang patut anda ketahui. Setiap pelajaran mempunyai tiga pilihan kerja rumah yang berbeza, jadi anda boleh memilih yang diajar anda apa yang kamu perlu. Sama ada anda mahu menyegarkan kemahiran anda atau mula dari awal, bersekolah dengan kami!