Kubis bukanlah sayuran yang paling estetik yang menarik, dan kubis rebus kedengaran dengan praktikalnya Dickensian. Tetapi saya di sini untuk memberitahu anda bahawa kubis direbus benar-benar bernilai menambah barisan resipi musim sejuk anda.

Ribut rebus kubis dalam mentega dan wain mengusir jauh tajam, kadang-kadang rasa pahit kubis mentah, meninggalkan sayuran yang sama sekali baru. Ia lembut, manis dan enak – sayur-sayuran hangat, halus untuk malam musim sejuk. Debu dengan Parmesan segar lebih baik lagi.

Kubis Wain-Braised

berfungsi 4

1 kepala hijau atau kubis Savoy
4 ulas bawang putih, dihancurkan
3 sudu mentega
2/3 cawan wain putih
Garam dan lada
Keju Parmesan segar parut

Ambil daun luar dari kubis dan bilas. Potonglah ke dalam kuarters dan teraskannya, kemudian potong setiap suku ke dalam reben.

Panaskan mentega dalam periuk besar dan besar di atas api sederhana. Apabila ia telah cair, tambah bawang putih dan masak sehingga keemasan dan lembut. Masukkan kubis dan kacau sehingga kubis disalut dalam mentega. Masak, kacau kerap, di atas api sederhana hingga kubisnya lut dan mula coklat sedikit – kira-kira 5-8 minit.

Masukkan wain dan masak sehingga mendidih cahaya, kemudian panaskan ke bawah, tutup dan masak selama kira-kira 15 minit atau sehingga kubis lembut. Musim dengan garam dan lada dan sajikan dengan Parmesan segar. Ini berfungsi dengan baik dan malah bertambah baik selama beberapa hari di dalam peti sejuk.

Berkaitan: Joy’s Amazing Cabbage Casserole