Funfetti menyeronokkan, tetapi anda tahu apa yang lebih menyeronokkan? Satu mangkuk confetti cupcakes, salah satu daripada banyak resipi yang mempamerkan serba boleh satu resipi kek vanila kami. Perlu cupcake cepat untuk penjualan bakar sekolah anda atau pencuci mulut yang comel untuk dibawa ke klub buku? Cupcake funfetti ini sesuai dengan tagihan dan tidak memerlukan sebarang bahan, kemahiran, atau pembersihan khusus.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Untuk Better Funfetti, Gunakan Jimmy Sprinkles

Resipi Funfetti ada di mana-mana pada hari ini, tetapi ia mula diperkenalkan sebagai kegilaan campuran kek pada tahun 1980-an dari Pillsbury. Anda mungkin berfikir bahawa mana-mana salji pelangi akan membuat kek berwarna-warni, dan sedikit sebanyak anda akan menjadi betul, tetapi satu jenis taburan melakukan hiasan disko ini terperinci terbaik: jimmies. Jimmies adalah bentuk pelangi pelangi yang panjang, kurus, kadang-kadang lilin. Ini kadang-kadang dilabel sebagai “hiasan” dan pada asasnya mencairkan ke dalam kek cawan bakar, mencipta kesan pelangi yang kita cintai.

Pemukul satu mangkuk ini membakar 24 cawan dan memerlukan kira-kira dua cawan beku untuk menghias. Lipat beberapa jimmies ke resipi buttercream asas kami untuk kegembiraan pelangi dua itu.

Mencari kek klasik? Kek Hari Lahir Funfetti


One-Bowl Funfetti Cupcakes

Membuat 24

 • 3 cawan

  kek atau tepung serba guna

 • 1 3/4 cawan

  gula pasir

 • 1 1/2 sudu teh

  serbuk penaik

 • 3/4 sudu teh

  garam

 • 4

  telur besar

 • 3/4 cawan

  minyak kanola, atau cair dan disejukkan mentega tanpa lemak

 • 1 cawan

  susu atau susu alternatif

 • 1 sudu

  ekstrak vanila

 • 1/2 cawan

  pelik pelangi

 • 2 cawan

  pembekuan (pilihan)

Susunkan rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 350 ° F. Barangan muffin standard 2 (12-baik) dengan kertas liner; mengetepikan.

Pukul tepung, gula, serbuk penaik, dan garam bersama dalam mangkuk besar.

Masukkan telur, minyak atau mentega, susu dan vanila dan campurkan dengan pengadun tangan elektrik pada kelajuan sederhana sehingga lancar, kira-kira 3 minit. Lipat di taburkan. Jangan berlebihan atau taburan akan menikam adunan.

Isi setiap kertas liner 3/4 penuh. Bakar sehingga kek ringan ditenun, berputar balik apabila ditoreh dengan halus, dan tusuk gigi yang dimasukkan ke dalam pusat kek cawan keluar bersih, 15 hingga 18 minit.

Letakkan kek cawan dalam kuali selama 5 minit, kemudian pindahkan ke rak penyejukan untuk menyejukkan sepenuhnya sebelum pembekuan.

Nota Resipi

Penyimpanan: Kek cawan yang tidak dimasak dan disejukkan boleh disimpan pada suhu bilik, dengan ketat dibalut dengan bungkus plastik, sehingga 3 hari.