Terdapat dua cara untuk membuat puding beras: dengan telur atau tanpa. Saya tegas di dalam perkhemahan telur. Dibuat tanpa telur, puding beras tidak mempunyai kekayaan dan badan yang saya sayangi dalam pencuci mulut klasik ini. Dibuat dalam periuk tekanan, puding beras mengambil masa kira-kira 30 minit dan keluar berkrim dan sempurna setiap kali.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Nasi

Mana-mana beras putih, kecuali segera, berfungsi dengan baik dalam resipi ini. Tekstur berbeza-beza bergantung pada nasi yang anda gunakan. (Jangan gunakan beras merah dalam resipi ini, kerana ia memerlukan masa memasak yang lebih lama dan nisbah cecair yang berbeza kepada nasi.)

 • Gandum panjang: Untuk puding beras klasik dan berkrim.
 • Gandum sederhana atau pendek: Untuk puding beras yang lebih tebal, risotto
 • Jasmine atau beras basmati: Untuk puding aromatik yang memetik rasa beras.

Susu itu

Puding beras tradisional dibuat dengan susu. Untuk hasil terbaik, gunakan susu keseluruhan – ia memberi anda puding tebal dan kaya. Resipi ini berfungsi apabila dibuat dengan susu 2% atau 1%, tetapi hanya sedar bahawa puding tidak akan menjadi tebal dan berkrim. Elakkan susu bukan lemak (skim) kerana ia membuat produk akhir nipis dan berair.

Tiada kandungan susu? Guna menggantikan susu dengan santan. Oleh sebab santan penuh lemak sangat kaya, saya mengesyorkan sama ada menggunakan bahagian santan penuh lemak dan air untuk menggantikan susu atau jumlah kelapa santan yang sama.

Gula dan Rempah dan Semuanya Baik

Di sinilah anda boleh menyesuaikan rasa puding beras mengikut keinginan anda.

 • Gula: Resipi ini memerlukan 1/3 cawan gula pasir, tetapi jika anda lebih suka puding beras anda dengan hanya sedikit rasa manis, kurangkan gula menjadi 1/4 cawan.
 • Buah-buahan kering: Untuk rasa yang terbaik, rendam apa-apa buah kering yang anda gunakan dalam minuman keras selama satu jam atau lebih sebelum menggunakan. Jika anda ingin mengelakkan menggunakan minuman keras, rendam buah-buahan dalam air panas selama 20 minit dan kemudian longkang sebelum menambah puding.

Bilakah anda menambah vanila?? Anda akan melihat bahawa puding dimasak di bawah tekanan tanpa ekstrak vanili. Ini adalah kerana rasa tersesat selepas menghabiskan masa di bawah tekanan. Tunggu sehingga selepas puding dimasak untuk mengaduk dalam vanila untuk rasa yang terbaik.

Telur

Untuk menyelesaikan puding itu dan mengubahnya menjadi urusan yang kaya dan kustard, dua telur besar ditambahkan ke dalam puding apabila ia selesai memasak di bawah tekanan. Untuk mengelakkan telur daripada bergegas ketika mereka memukul puding panas, anda ingin mengencangkan telur dengan perlahan mencampurkan kira-kira satu cawan puding panas ke dalam telur yang dipandu. Campuran telur-puding hangat kemudian perlahan-lahan dibawa ke dalam puding.

Sebaik sahaja telur ditambahkan, masak puding sehingga ia menebal. Ini mengambil masa kira-kira tiga minit dan memerlukan pengadukan berterusan untuk menghalang puding daripada terik, jadi alihkan periuk tekanan ke tetapan tumis untuk langkah ini.


Puding Beras Berasaskan Tekanan

Hidangan 4

 • Untuk buah kering (pilihan):
 • 1/2 cawan

  buah kering, seperti kismis, kismis, aprikot cincang, atau prun cincang

 • Minuman keras (rum, brendi, Armagnac, atau amaretto) ATAU air suam

 • Untuk puding itu:
 • 3 cawan

  susu keseluruhan

 • 1/3 cawan

  gula pasir

 • 1/2 cawan

  beras putih, panjang, sederhana atau pendek

 • 1/8 sudu teh

  garam halus

 • 2

  telur besar

 • 1 sudu teh

  ekstrak vanila

 • 1 sudu teh

  tanah kayu manis (pilihan)

Jika menggunakan buah kering, letakkan di dalam mangkuk kecil. Masukkan minuman keras atau air suam yang mencukupi untuk hanya tutup. Jika menggunakan minuman keras, izinkan untuk berdiri selama kira-kira 1 jam; untuk air, biarkan buah masak selama 20 minit. Tuangkan sebelum digunakan.

Gabungkan susu dan gula dalam periuk periuk tekanan elektrik. Hidupkan tetapan tumis dan panaskan susu dan gula sehingga gula larut, kacau sentiasa dengan sudu kayu, kira-kira 3 minit. Masukkan beras dan garam dan kacau untuk menggabungkan.

Tutup dan tutup penutup. Tekan-masak selama 10 minit pada tekanan TINGGI.

Apabila kitaran masak selesai, matikan periuk tekanan. Jangan biarkan ia bertukar ke tetapan “tetap hangat”, kerana ini boleh menyebabkan bahagian bawah menjadi terik. Benarkan tekanan untuk melepaskan secara semula jadi, ini mengambil masa 15 hingga 20 minit.

Pukul telur dalam mangkuk sederhana tahan panas. Berhati-hati membuka tudung periuk tekanan. Sangat perlahan pukul 1 cawan puding panas ke dalam telur. (Ini menghalang telur daripada berebut.) Perlahan-lahan pukul campuran puding ke dalam selebihnya puding.

Hidupkan tetapan tumis. Masak puding, kacau sentiasa, sehingga ia menebal, kira-kira 3 minit. Keluarkan periuk dari periuk tekanan elektrik dan letakkan pada rak dawai atau trivet. Kacau dalam vanila dan kayu manis dan direndam buah kering direndam, jika menggunakan.

Untuk mengelakkan puding daripada berlebihan, segera hantarnya ke mangkuk individu atau hidangan pembakar 8×8 inci. Tekan sehelai bungkus plastik secara langsung ke permukaan puding untuk mengelakkan kulit terbentuk. Chill selama sekurang-kurangnya 15 minit sebelum berkhidmat.

Nota Resipi

Tiada kandungan susu: Anda boleh menggantikan 3 cawan santan cahaya atau 1 1/2 cawan santan biasa dicampur dengan 1 1/2 cawan air untuk susu keseluruhan.

Penyimpanan: Puding beras sisa boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.