(Kredit imej: Lauren Volo)

Ayam panggang mungkin berputar semasa rutin pemanasan musim panas anda. Ia cepat, mudah, dan menyenangkan orang ramai. Tetapi ia pasti akan membosankan selepas seketika jika anda melemparkan daging dalam minggu yang sama ‘perapian minggu demi minggu. Inilah caranya rempah-rempah.

(Kredit imej: Lauren Volo)

Buat Chimichurri Cepat

Chimichurri, saus dari Argentina, terdiri daripada campuran herba seperti pasli, cilantro, dan pudina yang dicampur dengan bawang putih, minyak zaitun, dan cuka. Hasilnya adalah herbi dengan jumlah yang tepat untuk memotong daging kaya. Secara tradisinya disajikan dengan stik rok bakar, ia juga membuat teman baik untuk paha ayam panggang.

Pek Extra Rasa ke Ayam

Pasti, anda boleh grill dataran ayam dan hanya melayani sos chimichurri bersama daging yang dimasak, tetapi melemparkan daging dengan beberapa sos sebelum ini itu panggang memastikan bahawa sos beraroma akan menyerap ke setiap sudut ayam. Dan tentu saja, anda juga perlu sudu sos yang tersisa di atas daging yang dimasak – ia terlalu lazat tidak.


Panggang Ayam Panggang dengan Chimichurri

Hidangan 4 hingga 6

 • 1

  daun pasli segar yang dibungkus

 • 1/2 cawan

  cilantro segar yang dibungkus

 • 1/4 cawan

  daun segar oregano yang dibungkus

 • 1/2 cawan

  minyak zaitun tambahan

 • 2 sudu

  jus lemon

 • 4 sudu teh

  cuka wain merah

 • 2 ulas

  bawang putih, cincang

 • 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • Serpihan lada merah

 • 2 pound

  tulang dalam, paha ayam pada kulit

Letakkan pasli, cilantro, oregano, minyak zaitun, jus lemon, cuka, bawang putih, garam, dan secubit serpih lada merah dalam pengisar atau pemproses makanan yang dilengkapi dengan lampiran bilah. Pulse beberapa kali sehingga dicampur tetapi masih sedikit chunky.

Letakkan paha ayam dalam mangkuk besar. Tambah 1/4 cawan chimichurri dan melambung untuk menggabungkan. Pindahkan chimichurri yang tersisa ke mangkuk berkhidmat.

Panaskan panggangan gas luaran atau pan grill ke api sederhana tinggi, atau panaskan panggangan arang luar untuk memanggang tidak langsung. Letakkan bahagian kulit ayam ke bawah pada panggangan (panas langsung jika memanggang arang) dan masak tidak terganggu dan terungkap sehingga kulitnya garing dan berwarna coklat keemasan, kira-kira 5 minit. (Buang apa-apa kekurangan chimichurri marinade.) Flip ayam dan grill sehingga kedua belah cermin, 4 hingga 5 minit lagi.

Kurangkan haba ke medium rendah atau gerakkan ayam ke panas tidak langsung jika menggunakan gril arang. Tutup gril (atau tutup dengan kerajang jika menggunakan pan grill) dan panggang hingga ayam dimasak dan daftar 165 ° F pada termometer yang dibaca segera di bahagian paling tebal daging, 15 hingga 20 minit. Pindahkan ayam ke pinggan hidangan dan biarkan berehat selama beberapa minit. Hidangkan sisa sos chimichurri.

Nota Resipi

Buat masa depan: Chimichurri boleh dibuat hingga 1 hari ke depan dan disimpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk dengan beberapa bungkus plastik yang ditekan ke permukaan untuk mencegahnya dari kacamata.

Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk sehingga 4 hari.