(Kredit imej: Joe Lingeman)

Kadang-kadang kek paling mudah adalah kek terbaik. Dalam kes ini, satu lemon mempunyai semangat mencicipi cerah yang cukup untuk merasakan kek lembaran putih lembut. Jusnya digabungkan dengan gula tepung dan drizzled di atas di mana ia menjadi keras ke lapisan manis-tangy, renyah. Rasa yang biasa dan menghiburkan membuat kek mudah ini untuk memotong slivers dari sepanjang minggu.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Cara Dapatkan Rasa Lemon Yang Paling Banyak

Untuk mendapatkan rasa limau yang paling dalam ke dalam kue anda, semangat lemon (kami suka menggunakan Mikroplane untuk cincang terbaik, lembut) terus ke dalam mangkuk pengadun supaya setiap titis minyak penting berakhir dalam kek dan tidak di papan pemotong anda atau kaunter. Dan sementara anda pasti boleh meniup lemon glaze ke kek semasa ia masih hangat, pusat akan menjadi sangat lembab. Sekiranya anda lebih suka sosis yang renyah, tunggu sehingga kek sejuk sepenuhnya sebelum anda membuat dan tuangkan pada sayu.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Kek Lemon Drizzle Mudah

Hidangan 12 hingga 15

Untuk kek itu:
Semburan masakan

2 3/4 cawan tepung serba guna


2 sudu teh serbuk penaik


1 sudu garam


2 batang (8 auns) mentega unsalted, pada suhu bilik


1 2/3 cawan gula pasir

Sememangnya parut zaitun 1 lemon sederhana

4 telur besar, pada suhu bilik


2 sudu teh ekstrak vanila


1 1/2 cawan susu keseluruhan, pada suhu bilik

Untuk lemon glaze:

1 cawan tepung gula


3 sudu besar jus lemon yang baru dimasak

Buat kek: Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan panas hingga 350 ° F. Kot kot penaik 9×13 inci dengan semburan masak; mengetepikan.

Letakkan tepung, serbuk penaik, dan garam dalam mangkuk sederhana dan pukul untuk menggabungkan; mengetepikan.

Letakkan mentega, gula, dan zaitun lemon di dalam mangkuk pengadun berdiri dipasang dengan lampiran paddle. (Sebagai alternatif, gunakan pengadun tangan elektrik dan mangkuk besar.) Pukul pada kelajuan sederhana sehingga menjadi cerah dan lembut, kira-kira 3 minit. Pukul telur satu demi satu, menunggu sehingga setiap telur dimasukkan sebelum menambah seterusnya, kemudian pukul di dalam vanila. Hentikan pengadun dan mengikis sisi mangkuk dengan spatula getah.

Dengan pengadun pada kelajuan rendah, pukul 1/3 campuran tepung, diikuti oleh 1/2 susu. Ulangi dengan separuh daripada campuran tepung yang tinggal dan susu yang tinggal. Selesai dengan menewaskan campuran tepung baki sehingga dimasukkan; jangan berlebihan.

Tekan adonan ke dalam kuali dan tersebar ke lapisan yang lebih baik. Bakar selama 20 minit. Pusingkan hidangan penaik dan bakar sehingga tester dimasukkan ke dalam tengah kek keluar dengan beberapa serbuk basah yang dilampirkan dan tepi mula menjadi berwarna coklat keemasan, 10 hingga 15 minit lebih (panci logam dibakar lebih cepat daripada kaca atau seramik, jadi periksa orang-orang awal).

Letakkan kuali penaik pada rak dawai dan sejuk sepenuhnya ke suhu bilik. Pukul tepung gula dan jus lemon bersama-sama dalam mangkuk sederhana sehingga halus. Spoon secara merata ke atas kek, disebarkan dengan spatula offset atau spatula getah, dan biarkan duduk sehingga glaze mengeras, kira-kira 15 minit. Potong ke petak dan layari.

Nota Resipi

Penyimpanan: Leftovers boleh dibungkus dengan ketat dalam bungkus plastik dan disimpan pada suhu bilik sehingga 4 hari.