Salah satu perkara yang luar biasa mengenai kentang ini yang lazat dan galette ayam adalah bahawa ia kelihatan mewah, tetapi bahan-bahan yang mudah dan murah. Kentangnya adalah russet lama yang biasa, lemaknya adalah minyak zaitun dan bukannya mentega, dan walaupun ia bebas gluten dan vegan, galette sangat enak dan berkrim – selangkah yang sempurna antara makanan yang selesa dan hidangan yang layak, yang sesuai dengan syarikat.

Ia telah beberapa bulan sejak saya terpaksa mengubah makanan saya secara radikal untuk sebab-sebab kesihatan, dan saya baru-baru ini mendapati diri saya mencincang untuk kegemaran saya lama, gluten dan tenusu. Galet kentang ini adalah cubaan untuk memuaskan “gigi karbohidrat dan mentega” saya dan saya gembira untuk mengatakan ia melakukan silap mata itu. (I mungkin telah memakan separuh daripada galette, saya sendiri, dalam satu persatu. Orang kurang tamak akan mendapati ia berkhidmat kira-kira enam.)

Resipi itu diilhamkan oleh galette kentang Perancis klasik atau pommes Anna, tetapi bukannya memotong spuds tipis dengan jumlah mentega yang banyak, saya menggunakan minyak zaitun yang mentega. Saya juga memasukkan leek tunggal, yang mungkin tidak kelihatan seperti banyak tetapi cukup untuk meminjamkan tekstur yang halus dan rasa manis, sedikit bawang merah. Setelah membakar oven, kentang “kek” sangat segar di luar dan lembut dan berkrim di tengah. Ia menjadikan hidangan sampingan yang indah untuk makan – dengan telur untuk makan tengah hari, dengan salad untuk makan tengah hari, atau sebagai iringan untuk makan malam.

Kentang dan Leek Galette

Hidangan 6

 • 1/4 cawan

  minyak zaitun, dibahagikan

 • 1

  bahagian leek, putih dan cahaya hijau sahaja, dipotong menjadi pusingan tebal 1/4 inci

 • 1

  cengkih bawang putih, cincang

 • Garam kosher

 • Jus 1/4 limau

 • Lada hitam tanah baru

 • Pala buah segar

 • 1 1/2 pound

  kentang russet atau kentang serba guna lain, digosok

Panaskan ketuhar hingga 400 ° F.

Panaskan 1 sendok makan minyak zaitun dalam periuk lebih panas. Masukkan daun bawang, bawang putih, dan garam secukup rasa dan tolak panas menjadi rendah. Masak, kacau kerap, selama kira-kira 10 minit sehingga daun bawang lembut tetapi tidak terlalu ceri. Kacau dalam jus lemon, retak lada, dan parut buah pala. Mengetepikan.

Gunakan pisau mandolin atau chef untuk memotong kentang menjadi kepingan tebal 1/8 inci. Pastikan kepingan kentang disusun bersama untuk membantu mencegah perubahan warna. (Jangan bilas atau rendam kepingan, kerana kanji kentang semulajadi membantu memegang pinggan bersama-sama.)

Gulung bahagian bawah dan sisi laci ketuhar 10 inci dengan 1 sudu minyak zaitun dan taburkan dengan lada dan pala. Bekerja dari luar, gunakan satu pertiga daripada irisan kentang untuk menutup bahagian bawah kuali dengan lapisan yang sedikit bertindih, cincin sepusat.

Berus atau gosok satu pertiga minyak zaitun yang tinggal di atas irisan kentang, musim dengan garam, lada, dan pala, dan menyebarkan separuh daun bawang di atas, meninggalkan satu perbatasan 1/2 inci di sepanjang tepi. Teratas dengan sepertiga daripada kepingan kentang. Teruskan membina galet dalam lapisan; apabila selesai, anda harus mempunyai tiga lapisan kentang dan dua lapisan daun bawang.

Bakar dalam oven sehingga keemasan dan lembut apabila ditikam dengan pisau, kira-kira 45 minit. Sekiranya kentang mula membakar sebelum dimasak, tutup dengan kerajang aluminium dan keluarkan selama beberapa minit pada akhir baking..

Biarkan sejuk selama 5-10 minit. Jalankan spatula atau pisau di sepanjang pinggir untuk melonggarkan galette dan membalikkannya ke pinggan. Hidangkan panas, dipotong menjadi baji.

Berkaitan: Cadangan Resipi: Pommes Anna

(Imej: Emily Ho)