(Kredit imej: Emma Christensen)

Kombucha dan halia adalah dua bahagian dinamik superhero. Kombucha adalah menyenangkan dan sihat; halia membawa pukulan sampingan yang hangat dan pedas.

Saya telah membikin kelompok kombucha selama bertahun-tahun sekarang, dan saya telah menghabiskan ramai ramai daripada kumpulan tersebut dalam usaha mencari resipi sempurna saya untuk kombucha halia. Akhirnya, anda tidak boleh mengalahkan kesederhanaan: halia super segar dalam setiap botol.

(Kredit imej: Emma Christensen)

Resipi ini menjadikan kombucha halia yang pedas, lidah-tingling – itulah cara saya menyukainya! Sekiranya anda bukan peminat aksi halia dalam-muka, cubalah menghiris halia ke pusingan nipis dan bukannya memar. Saya mendapati ini membekalkan kombucha dengan rasa gingeri yang menyenangkan tanpa letupan pedas yang berlaku. (Selain itu, kepingan halia menjadi jeruk dan anda boleh menggunakannya untuk perkara lain selepas anda minum kombucha!) Jika sebaliknya, anda mencuba resipi ini dan fikir ia boleh digunakan walaupun lebih lagi halia, kemudian meningkatkan jumlah halia per botol.

Saya juga menggalakkan anda untuk mencari halia segar yang mungkin. Jika kombucha halia anda tidak mempunyai punch yang anda harapkan, inilah yang akan membuat perbezaan. Sekiranya anda boleh mendapatkan halia di pasaran petani anda, pasti membelinya di sana. Jika tidak, saya dapati bahawa halia yang dijual di pasar Asia sering lebih segar dan lebih banyak daripada halia yang saya ambil di sana kedai runcit rantaian tetap.

(Kredit imej: Emma Christensen)

Resipi di bawah ini menganggap bahawa anda sudah biasa dengan asas-asas pembuatan bir kombucha. Sekiranya anda belum lagi dikenali tetapi anda ingin mencuba, itu hebat! Lihatlah tutorial asas kami sebelum anda melancarkan resipi ini:

→ Bagaimana Membuat Teh Kombucha di Rumah


Halia Kombucha

Membuat 1 gelen

 • 3 1/2 quarts

  air

 • 1 cawan

  gula putih

 • 4 beg

  teh hitam (atau 1 sudu teh longgar)

 • 4 beg

  teh hijau (atau 1 sudu teh longgar)

 • 2 cawan

  pra-dibuat kombucha yang tidak bercita-cita (dari kumpulan buatan sendiri yang terakhir atau kedai yang dibeli)

 • 1 scoby

  setiap balang penapaian

 • 2 hingga 3 inci halia segar (lihat Nota Resipi)

 • Peralatan
 • Enam botol kaca 16-oz dengan penutup plastik, botol berayun, atau botol soda yang bersih

Bawa air ke mendidih. Keluarkan dari panas dan kacau di dalam gula untuk dibubarkan. Jatuhkan teh dan biarkan ia curam sehingga air sejuk. Bergantung kepada saiz periuk anda, ini akan mengambil masa beberapa jam. (Sebagai alternatif, anda boleh mempercepatkannya dengan hanya mendidih separuh air, membiarkan teh curam, dan kemudian menyejukkannya dengan air yang tinggal.)

Sebaik sahaja teh sejuk, keluarkan beg teh (atau ketatkan teh longgar). Kacau kombucha sebelum dibuat. (Ini menjadikan teh berasid, yang menghalang bakteria yang tidak mesra daripada mengambil kediaman dalam beberapa hari pertama penapaian.)

Tuangkan campuran itu ke dalam balang kaca 1 galon dan perlahan-lahan meluncurkan scoby di atas dengan tangan yang bersih. Tutup mulut balang dengan beberapa lapisan kain kapas atau kain yang diikat dengan tali getah. (Anda boleh membahagikan ini antara beberapa balang dan bukannya satu yang besar, tetapi setiap balang akan memerlukan scoby sendiri.)

Pastikan kombucha fermentasi pada suhu bilik, daripada cahaya matahari langsung, dan di mana ia tidak akan tersentak. Ferment selama 7 hingga 10 hari, semak kombucha dan scoby secara berkala.

Selepas 7 hari, mulailah mencuba kombucha setiap hari dengan menuang sedikit keluar dari balang dan ke dalam cawan. Apabila ia mencapai keseimbangan manis dan kelainan yang menyenangkan bagi anda, kombucha bersedia untuk botol.

Dengan tangan yang bersih, perlahan-lahan angkat scoby keluar dari kombucha dan meletakkannya di atas pinggan yang bersih. Sekiranya anda merancang untuk membuat satu lagi kombucha dengan segera, mengukur teh pemula anda dari kumpulan kombucha ini dan masukkannya untuk batch seterusnya.

Gosok halia yang bersih, tetapi jangan repot-repot mengupasnya. Pudar dengan halus pada mikropen atau memotongnya dengan halus dalam pemproses makanan; pastikan untuk menangkap mana-mana jus yang dikumpulkan. Anda harus mempunyai 1 1/2 hingga 2 sudu besar halia dan jus halia. Bahagikan halia sama rata antara semua botol anda. (Secara peribadi, saya suka kira-kira 1 sudu teh halia per botol!)

Tuangkan kombucha yang ditapai (menegangkan, jika dikehendaki) ke dalam botol menggunakan corong kecil. Biarkan kira-kira satu inci kepala bilik di setiap botol. Simpan kombucha botol pada suhu bilik daripada cahaya matahari langsung dan benarkan 1 hingga 3 hari untuk kombucha untuk karbonat. Sekiranya anda botol dalam botol plastik, kombucha adalah berkarbonat apabila botol itu adalah pepejal batu; jika anda botol dalam gelas, sebentar membuka satu botol untuk memeriksa pengkarbonan (ia akan semula karbonat dengan cepat apabila anda meletakkan penutup belakang).

Setelah berkarbonasi, singkapkan kombucha selama sekurang-kurangnya 4 jam untuk menyejukkannya. Kombucha akan menyimpan di dalam peti sejuk selama beberapa minggu. Sekiranya dikehendaki, tolak kombucha semasa anda menyembelihnya untuk menangkap apa-apa bit pulpa halia.

Nota Resipi

Tambah beberapa buah! Buah menjadikan kombucha halia lebih hebat, jika anda boleh mempercayainya. Sekiranya anda mempunyai beberapa buah segar, strawberi, atau buah-buahan lain yang lazat dan lazat yang digantung di sekeliling dapur anda, potong dan tambahnya bersama-sama dengan halia. Apabila menggunakan buah-buahan, saya biasanya membiarkan segala-galanya hangat dalam balang pengetam bersih selama beberapa hari untuk menanam, kemudian ketegangan dan botol – lebih mudah daripada meneran buah apabila anda mencurahkan.