Adakah granola ini – campuran kacang-dan biji-bijian dengan cranberry kering, kelapa, dan bunga jagung – sebenarnya membawa kepada perasaan kesejahteraan, kelimpahan, dan kegembiraan? Kami tidak boleh mengatakan dengan pasti, tetapi Kiri Mah, tukang masak pastri di Oakland’s Pizzaiolo, mengatakan nama itu diilhamkan oleh ucapan motivasi di mana pemilik restoran, bekas Chez Panisse chef Charlie Hallowell, menggesa kakitangan untuk memasak dari chakra kedua.

“Saya tidak tahu tentang chakras, saya fikir ia sangat Charlie,” kata Kiri. (Menurut internet, chakra kedua yang seimbang juga dikaitkan dengan kreativiti dan keseronokan sensual, tetapi mungkin itu banyak bertanya dari granola.)

Kiri Mah, tukang masak pastry di Oakland’s Pizzaiolo

(Kredit imej: Melissa Ryan)

Walau apa pun, ini adalah versi granola yang sangat baik dari sebuah restoran Oakland yang sangat penting: Sebelas tahun yang lalu, ketika Charlie Hallowell membuka Pizzaiolo di pinggir Telegraph Avenue yang agak lengang di kawasan kejiranan Temescal, itu adalah salah satu restoran pertama yang membawa baru daya hidup ke kawasan ini.

Komited kepada komuniti, kelestarian, dan masa yang menyenangkan dan enak di sekeliling meja, Pizzaiolo kerap membuang makan malam pengumpulan dana; membuka teras untuk festival filem; menganjurkan pertukaran rekod, pameran kraf tempatan, dan pesta tarian; dan menyajikan beberapa makanan terbaik di Oakland.

Kami fikir ia akan menyeronokkan untuk tunduk kepada pengaruhnya di kawasan kejiranan dengan resipi granola ini. Hidangkannya dengan susu kegemaran anda (atau mylk) atau yogurt, dihiasi dengan buah, atau semuanya sendiri.

(Kredit imej: Melissa Ryan)

“Chakra Kedua” Granola

Membuat kira-kira 3 liter


3 cawan gulung yang digulung (tidak segera)


1 cawan almond yang dihiris


1 cawan besar, daun kelapa kering


1 cawan biji labu


1 cawan biji bunga matahari


Biji bijan 1/4 cawan


1/4 cawan oat bran


1/2 sudu teh garam halal


1 cawan air panas


1/2 cawan sirap maple


1/2 cawan minyak zaitun tambahan


1/2 cawan gula perang yang dibungkus


1 cawan tepung jagung


1 cawan cranberry kering

Susun 2 rak untuk membahagikan ketuhar kepada ketiga dan haba kepada 275 ° F. Baris 2 membalut dengan kertas kertas dan diketepikan.

Letakkan oat, badam, kelapa, biji labu, biji bunga matahari, biji wijen, dedak oat, dan garam dalam mangkuk besar dan kacau untuk bergabung. Masukkan air panas dan campurkan dengan teliti; mengetepikan.

Letakkan sirap maple, minyak zaitun, dan gula perang dalam periuk kecil dan biarkan mendidih pada api sederhana, kacau sehingga gula dibubarkan. Tuangkan campuran oat dan kacau untuk menggabungkan. Masukkan kepingan jagung dan kacau perlahan-lahan sehingga hanya digabungkan.

Bahagikan campuran di antara helai baking dan tersebar ke lapisan yang lebih baik. Bakar, kacau setiap 15 minit, sehingga berwarna coklat keemasan, 45 hingga 60 minit. Biarkan sejuk sepenuhnya pada helai baking. Pindahkan granola ke mangkuk besar, tambah cranberry, dan kacau untuk menggabungkan.

Nota Resipi

  • Penyimpanan: Leftovers boleh disimpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 2 minggu.