(Kredit imej: Joe Lingeman)

Walaupun frittatas adalah permainan yang adil untuk apa-apa potongan vegetarian dan nenek keju yang bersembunyi di dalam peti sejuk, saya berpendapat bahawa beberapa kombinasi lebih baik daripada bayam dan feta. Sayur-sayuran layu dicampur dengan dill segar dan berkrim, berkilat tebal untuk keseimbangan yang tepat rasa segar dan kaya. Ia adalah MVP makan sepanjang hari, dan sama seperti memuaskan terus dari oven kerana ia adalah dari peti sejuk di atas kepingan roti bakar dengan mustard.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Jangan Malu Apabila Ia Berlari dengan Bayam

Setiap kali saya membuat frittatas, saya menggunakan kaedah standard yang tidak gagal, tetapi resipi ini memerlukan satu pengecualian. Kerana bayam memasak dengan cepat dan mengurangkan secara drastik dalam saiz, nisbah frittata standard kami dua cawan sayur hingga enam telur tidak memotongnya.

Sama seperti ketika anda mengukus atau menyemai bayam, anda akan ingin memulakan dengan lebih daripada yang anda fikir anda perlukan (jika ia kelihatan terlalu banyak, anda melakukannya dengan betul). Dalam resipi ini, jumlah sihir adalah empat auns (kira-kira empat cawan) bayi bayam segar. Untuk mengelakkan frittata yang basah, anda akan mahu memasak bayam untuk satu atau dua minit tambahan selepas ia layu, untuk memastikan semua air menguap.


Bayam dan Feta Frittata

Hidangan 4

Masa persediaan: 10 minit; Masa memasak: 20 minit

 • 6

  telur besar

 • 1/4 cawan

  krim tebal

 • 1 sudu

  Dill segar dicincang halus

 • 1/2 sudu teh

  garam kosher

 • 1/4 sudu teh

  lada hitam segar

 • 1 sudu

  minyak zaitun

 • 1/2

  bawang kuning sederhana, diced

 • 4 auns

  bayam bayam (kira-kira 4 cawan yang dibungkus)

 • 3 auns

  keju feta, dikeringkan dan hancur (kira-kira 1 cawan)

Susun rak di tengah-tengah ketuhar dan haba hingga 400 ° F.

Letakkan telur, krim, dill, garam, dan lada dalam mangkuk sederhana dan pukul untuk menggabungkan; mengetepikan.

Panaskan minyak dalam besi tempa 8 inci atau kuali nonstick ketuhar yang ketuhar hingga sederhana hingga berkilauan. Masukkan bawang dan masak, kacau sekali-sekala, sehingga lembut, kira-kira 5 minit. Masukkan bayam (dalam kelompok jika perlu), dan buanglah sehingga layu dan hampir semua cecair disejat, kira-kira 3 minit untuk bayam segar. Spread ke dalam lapisan yang lebih baik di bahagian bawah kuali dan taburkan dengan keju.

Tuangkan campuran telur ke atas sayuran dan keju. Condongkan kuali untuk memastikan telur menetap secara merata ke atas semua sayuran. Masak, tidak terganggu, sehingga telur di tepi kuali mula ditetapkan, kira-kira 2 minit.

Pindahkan kuali ke dalam ketuhar dan bakar sehingga telur siap sepenuhnya, 8 hingga 10 minit. Untuk memeriksa, potong celah kecil di tengah frittata. Jika telur mentah masuk ke dalam potong, bakar selama beberapa minit lagi; jika telur ditetapkan, tarik frittata dari oven. Tuangkan dalam kuali selama 5 minit, kemudian potong ke dalam baji dan sajikan panas.

Nota Resipi

Bayam beku: Enam auns bayam cincang beku boleh digunakan sebagai pengganti bayam segar. Thaw, drain, dan tekan dengan baik untuk mengeluarkan sebanyak mungkin cecair, dan masak selama 1 minit sebelum topping dengan keju.

Penyimpanan: Kira-kira boleh disimpan dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk sehingga 5 hari.

(Kredit imej: Joe Lingeman)