(Kredit imej: Joe Lingeman | Kitchn)

Apabila kita mendengar perkataan “cheeseburger,” daging lembu jus patty dengan melty Amerika atau keju Cheddar biasanya datang ke fikiran. Tetapi dengan pelbagai keju yang boleh didapati di pasar raya, mengapa membatasi diri kita kepada klasik? Resipi bijak ini mengambil kesempatan daripada Roquefort, keju susu kambing dari selatan Perancis – dan hasilnya menjadi lezat.

Daripada hanya menambal keju biru yang rapuh di atas setiap patty, anda akan mengaduk ke dalam yoghurt atau creme fraîche, mewujudkan keju berkrim dan tersebar yang membuat burger yang benar-benar tidak dapat dilupakan. Bawang karamel yang manis dan lembut dengan sempurna mengimbangi keunikan keju, sementara segenggam bayam bayi menambah rasa segar dan rasa segar.

Hidangkan burger yang diilhami oleh Perancis dengan frit pomme buatan sendiri dan segelas wain, dan anda juga boleh makan di Paris.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Burger Bijirin dan Biru

Berkhidmat 2

Masa persediaan: 15 minit; Masa memasak: 25 minit

 • 2 sudu

  minyak sayuran, dibahagikan

 • 2

  bawang kuning sederhana, dihiris nipis

 • Garam kosher

 • Lada hitam tanah baru

 • 2

  roti hamburger besar, berpecah

 • 2

  (1/3 paun) tepung hamburger

 • 3 auns

  Roquefort atau keju biru

 • 1 sudu

  crème fraiche atau yoghurt Yunani biasa

 • 2 genggam

  bayam bayi

Susun rak di bahagian atas ketuhar dan panas hingga 350 ° F. Sementara itu, panaskan 1 sudu besar minyak dalam kuali besar di atas api sederhana sehingga berkilauan. Masukkan bawang dan tumis hingga kacangan ringan. Kurangkan haba hingga sederhana rendah, musim dengan garam dan lada, dan masak sehingga coklat keemasan dan caramelized, kira-kira 20 minit. Roti roti di dalam ketuhar hingga panas, 3 hingga 5 minit; mengetepikan.

Letakkan keju dan crême fraîche atau yogurt dalam mangkuk selamat mikro kecil dan panaskan dalam ketuhar gelombang mikro selama 20 saat. Kacau untuk menggabungkan.

Musim yang patties dengan murah hati dengan garam dan lada. Panaskan baki 1 sdt minyak dalam kuali sederhana di atas api yang panas sehingga berkilauan. Tambahkan tepties dan masak sehingga derma yang dikehendaki, 1 1/2 hingga 2 minit setiap sisi.

Bahagikan bawang karamel di antara roti bawah. Teratas dengan patty hamburger. Sebarkan campuran keju di atas tepung hamburger, membahagi bayam ke atas campuran keju, dan tutup dengan roti atas.

Nota Resipi

Dicetak semula dengan kebenaran daripada Super Easy Burgers. Hak cipta terjemahan © 2018 oleh Hachette Livre (Marabout). Gambar hak cipta © 2018 oleh Charlotte Lascève. Diterbitkan oleh Clarkson Potter / Penerbit, jejak Penguin Random House LLC.

Cari Buku!

Super Easy Burgers oleh Orathay Souksisavanh