Bayam teriak adalah hidangan sampingan klasik, tetapi ia juga membuat sarang halus untuk telur dibakar. Walaupun namanya, krim seberat bayam, jadi setengah separuh atau susu keseluruhan adalah pilihan yang lebih baik. Sebaliknya, susu skim adalah lemah, kurang, dan tidak mencukupi. Bermula dengan bayam segar memerlukan langkah persiapan tambahan, tetapi rasa dan teksturnya sangat unggul kepada bayam beku bahawa ia berbaloi. (Anda boleh membuat bayam krim malam sebelum!)

Telur yang dipanggang, dengan kulit putih mereka dan pusat kuning lembut, mempunyai daya tarikan telur rebus tetapi lebih mudah. Untuk hasil yang terbaik, gunakan telur yang sangat segar dan biarkan mereka masuk ke suhu bilik sebelum memecahkannya ke dalam bayam. Telur sejuk memerlukan penaik lama dan kulit putih dapat bergetar.

Bayam teriak dengan Telur Bakar

Membuat 8 hidangan (mudah dibelah dua)

 • Untuk bayam krim:
 • 1 1/2 pound

  bayam bayi

 • 4 sudu

  (1/2 batang) mentega

 • 2 sudu

  bawang cincang halus

 • 2 sudu teh

  bawang putih halus dicincang

 • 1/4 cawan

  tepung segera atau serba guna

 • 2 cawan

  separuh separuh atau susu keseluruhan

 • 1/2 cawan

  Keju Parmesan yang halus

 • 1/4 sudu teh

  pala buah segar

 • 1/2 sudu teh

  mustard kering

 • Cincang lada cayenne

 • 3/4 sudu teh

  garam, atau secukup rasa

 • 1/4 sudu teh

  lada hitam segar, atau secukup rasa

 • Untuk telur:
 • 8

  telur besar atau besar-besaran, pada suhu bilik

 • Garam kasar dan lada hitam segar

 • Lada cayenne tanah atau paprika, secukup rasa

 • 1/4 cawan

  Keju Parmesan yang halus

Untuk bayam krim:

Jangan khawatir tentang jumlah besar bayam mentah; ia memasak dengan ketara. Isikan mangkuk besar dengan air ais. Bawa periuk besar air masin ke dalam mendidih. Bekerja dalam kelompok, letakkan bayam dalam penapis yang besar dan turunkan ke dalam air mendidih hanya sehingga ia wilts, kira-kira 5 saat. Segera pindahkan bayam ke air ais untuk menghentikan memasak dan tetapkan warna hijau terang. Apabila semua bayam adalah sejuk, keluarkannya dalam colander. Angkat bayam sebilangan kecil pada satu masa dan perasnya sebagai kering yang mungkin. Letakkan buas kecil bayam pada tuala teh yang bersih. Lipat tuala yang ditutup dan kemudian putar hujung untuk memerah air yang tinggal. Pisahkan rumpun kecil ke dalam helai bayam yang longgar.

Meleleh mentega dalam periuk sederhana di atas api yang sederhana tinggi. Masukkan bawang dan bawang putih, dan masak, pukul terus selama 1 minit. Taburkan tepung ke atas campuran bawang dan masak, pukul terus selama 3 minit. Jangan biarkan tepung coklat.

Pukul pada separuh setengah. Apabila tepung larut, beralih ke spatula tahan panas. Masak campuran, kacau perlahan-lahan dan berterusan, sehingga sos menjadi mendidih dan cukup tebal untuk menutup belakang spatula, kira-kira 5 minit. Kurangkan haba hingga rendah dan terus masak sehingga sos adalah konsistensi puding lembut, lebih kurang 2 minit lagi.

Kacau dalam keju, pala, mustard, cayenne, garam, dan lada. Masukkan bayam dan kacau dengan baik. Simpan panas pada panas yang sangat rendah. (Buat masa hadapan: Anda boleh membuat bayam krim sehingga satu hari ke depan. Tekan bungkus plastik atau kertas parchment secara langsung ke permukaan untuk mengelakkan kulit terbentuk. Senyapkan ke suhu bilik dan kemudian disejukkan. Apabila bersedia untuk meneruskan, keluarkan bungkus plastik dan panaskan semula dengan api yang rendah sehingga ia hanya mula gelembung.)

Untuk telur:

Letakkan rak pada ketiga bahagian atas oven dan panaskannya hingga 400 ° F. Tetapkan lapan hidangan gratin 8 hingga 10 ounce atau hidangan baking cetek lain yang serupa pada lembaran penaik rim.

Bahagikan bayam krim hangat di antara hidangan, pastikan ia tidak lebih dari 3/4 inci dalam. Gunakan bahagian belakang sudu untuk membuat sedikit berongga di tengah-tengah bayam dan retak telur ke dalam setiap berongga. Baiklah jika telur putih menyebar sedikit ke atas bayam. Taburkan bahagian atas dengan garam, lada, cayenne, dan keju. (Anda juga boleh membakar beberapa telur di atas keseluruhan hidangan bayam krim, tetapi bersedia untuk membakarnya lebih lama – 20 hingga 25 minit.)

Bakar hanya sehingga putih telur ditetapkan, 12 hingga 15 minit. Perhatikan telur pada beberapa minit terakhir penaik; anak-anak boleh pergi dari sempurna ke chalky dengan cepat. Anak-anak kuning akan terus teguh selepas mereka keluar dari ketuhar, jadi berkhidmat dengan segera bersama sosej dan roti bakar.

Sheri Castle adalah seorang penulis makanan yang memenangi anugerah, pemaju resipi, tester resipi, dan pengajar masakan. Dia adalah pengarang The New Southern Garden Cookbook: Resipi untuk Menikmati yang Terbaik dari Homegrown Gardens, Pasar Petani, Jalan Roadside dan CSA Farm Boxes. Sheri dikenali dengan cerdik bercerita, humor, dan kepakaran kuliner, jadi dia boleh menceritakan kisah sambil membuat makanan yang tidak dapat dilupakan. Dia berasal dari Blue Ridge Mountains tetapi kini tinggal di Chapel Hill, NC dengan suaminya, anak perempuannya, dan anjing tercinta. Dia didorong oleh tambang pasaran petani dan bourbon yang sangat baik. Semak dia di www.shericastle.com.

(Imej: Faith Durand; Justen Clay)