Saya tahu anda tidak mengharapkan untuk melihat liputan ais krim sehingga musim panas tiba, tetapi kebenarannya saya membuat pusingan tahun itu. Saya juga minum margaritas dan wain putih setiap bulan sepanjang tahun, dan saya telah dikenali untuk melukis sepasang seluar putih sebelum Hari Peringatan, jadi jika anda seperti saya dan anda terpaksa melanggar peraturan kalendar editorial tradisional, baca mengenai aiskrim almond masin yang saya buat pada hujung minggu lalu. Saya berjanji akan gembira anda lakukan.

Saya bernasib baik kerana mempunyai salah satu mesin ais krim komersil dengan pemampat terbina dalam, jadi saya boleh membuat batch selepas kumpulan ais krim dengan persediaan yang sangat sedikit. Ini membuat kebiasaan ais krim mingguan, menggunakan apa sahaja yang saya ada di dapur.

Hujung minggu lalu saya mempunyai telur dari sebuah ladang (anda membaca tentang itu di sini), banyak susu yang penuh dengan rumput, tetapi tidak ada krim, dan balang besar almond. Coklat itu mekar dan sudah tentu tidak ada buah segar yang baik untuk sebulan atau lebih. Ia seolah-olah logik untuk menyerlahkan badam, dan menjadikannya mudah (tidak ada citarasa Ben dan Jerry yang gila untuk saya!) Dan melemparkan dalam garam kerana saya hampir selalu garam pencuci mulut saya.

The Ice Cream Almond Salted adalah hit besar. Awal minggu ini ketika saya mengujinya semula, saya menggunakan susu biasa saya dan nisbah krim (mudah diingat, 2: 1) dan juga cuba menggantikan madu untuk gula. Juga lazat, tetapi dengan imbangan earthier.

Jika anda ingin membuat resipi ini dengan semua susu, seperti yang saya buat kali pertama, gunakan 3 cawan susu penuh. Sekiranya anda ingin menggunakan madu, gunakan sedikit kurang daripada gula yang dipanggil di bawah. Saya meletakkan 1/4 cawan ke dalam susu semasa pemanasan, kemudian digunakan kira-kira satu sudu untuk membakar badam.

Ais Krim Almond

Membuat kira-kira satu liter

 • 2 cawan

  susu keseluruhan

 • 1 cawan

  krim tebal

 • 5

  kuning telur

 • 1/2 cawan

  gula pasir, dibahagikan

 • 1/2 sudu teh

  garam, dibahagikan

 • 1 sudu teh

  ekstrak almond tulen

 • 1/4 sudu teh

  ekstrak vanila tulen

 • 2/3 cawan

  badam cincang

Dalam periuk sederhana di atas api sederhana, panaskan susu dan krim sehingga gelembung muncul di sekeliling pinggirnya. Sementara itu, pukul kuning telur dengan 1/3 cawan gula dan garam 1/4 sudu sehingga kuning dan pucat. Perlahan-lahan tuangkan separuh susu panas ke dalam campuran telur sambil memukul. Tuangkan campuran telur dan susu ke dalam kuali dengan susu yang tersisa, dan masak di atas api yang rendah, kacau sentiasa, sehingga campuran campuran belakang sudu. Tuangkan custard ke dalam mangkuk logam, kacau dalam ekstrak badam dan vanila, dan masukkan ke sejuk. (Untuk mempercepat penyejukan, sediakan mandi ais di dalam mangkuk yang sedikit lebih besar dan letakkan mangkuk kastard di dalam ais. Aduk kastard sehingga sejuk.)

Sementara itu, dalam kuali kecil di atas api sederhana, toast badam sehingga mereka mula menunjukkan warna. Masukkan baki 2 sudu gula dan garam 1/4 sudu teh. Masak, kacau sentiasa, sehingga kacang menjadi karamel coklat gelap, kira-kira 5 minit. Keluarkan mereka di atas pinggan untuk menyejukkan. Apabila sejuk, pecahkan kacang tersebut.

Sementara itu, mula memproses kastard dalam pembuat ais krim mengikut arahan pengilang (atau ikuti panduan kami untuk membuat ais krim tanpa pembuat ais krim). Apabila campuran adalah konsistensi yogurt beku, taburkan kacang dan proses sehingga ia menjadi lebih kuat.

Lebih banyak Tips, Resipi & Ulasan Ais Krim

Tiada pembuat ais krim? Tiada masalah!

• Cara Membuat Ais Krim Tanpa Mesin Ais Krim: Kaedah Mudah, Tidak Mudah
• Ais Krim Tanpa Pembuat Ais Krim: Kaedah Bag

Mencari pembuat ais krim? Lihat ulasan ini:
• Review Produk: Maker Ice Cream Cuisinart ICE-21
• Review Produk: DeLonghi Gelato Maker
• Kajian: Maker Ice Cream Cuisinart ICE-50BC

Lebih banyak Resipi Ais Krim dari The Kitchn
• Resipi: Ais Krim Kopi dengan Sos Fudge Panas
• Adakah Masa untuk Es Krim Masih? Resipi Ais Krim dan Sorbet dari The Kitchn
• Gelap, Susu & Koko: 7 Resipi untuk Ice Cream Chocolate

(Imej: Sara Kate Gillingham-Ryan)