(Kredit imej: Sadovnikova Olga / Shutterstock)

Crémant adalah perkataan wain yang anda lihat pada beberapa label wain berkilauan. Adakah anda tahu asalnya? Dan apa maksud Crémant?

Crémant adalah perkataan yang menggambarkan sejenis wain berkilauan Perancis tertentu. Wain Crémant tidak dibuat di seluruh Perancis tetapi hanya dibuat di kawasan tertentu yang ditetapkan secara rasmi.

Perkataan Crémant sebenarnya berasal dari rantau Champagne. Ia digunakan untuk menamakan wain berkilauan yang dibuat di Champagne yang kurang effervescent daripada Champagne ‘penuh berkilauan’. Anggur Champagne mempunyai 5-6 bar tekanan atmosfer manakala anggur Crémant biasanya mempunyai kurang daripada 4 bar tekanan atmosfera.

Sejak 1985 ia tidak lagi dikaitkan dengan Champagne – walaupun satu rumah Champagne (Mumm) terus membuat wain gaya Crémant serta Champagne.

Pada tahun 1985, dalam perjanjian yang mengakhiri penggunaan istilah ‘championise methode’ oleh pengeluar anggur berkilauan bukan Champagne, Champagne bersetuju untuk melepaskan istilah Crémant. Dari 1985 pada perkataan Crément akan menetapkan wain berkilauan dari kawasan Perancis yang lain yang menggunakan kaedah ‘penapaian kedua dalam botol’ tradisional.

Hari ini terdapat tujuh wilayah AOC Crémant AOC yang ditunjuk di Perancis. Ini adalah Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux dan Crémant de Loire.

Walaupun setiap AOC Crémant mempunyai peraturan khusus mengenai varieti anggur yang dibenarkan dan hasil maksimum, kesemua tujuh AOCs berkongsi peraturan-peraturan berikut:

  • Anggur mesti dituai tangan
  • Anggur boleh menjadi sekumpulan keseluruhan yang ditekan atau mereka mungkin terancam
  • Kuantiti yang mesti diperoleh dari anggur yang ditekan tidak boleh melebihi 100 liter untuk setiap 150 kg anggur;
  • Penapaian kedua (hadiah de mousse) mesti berlaku dalam botol
  • Walaupun anggur Crémant mengikuti rasa manis dan parameter dos yang sama seperti Champagne wain yang siap tidak boleh melebihi dos lebih daripada 50g / l gula.
  • Wain Crémant mesti berumur sekurang-kurangnya 9 bulan pada masa sebelum disgorged, dan kemudian tiga bulan tambahan sebelum dibebaskan ke pasaran

Daripada tujuh AOC, Crémant d’Alsace adalah yang terbesar, yang menyumbang kira-kira 50% daripada semua pengeluaran Crémant. Crémant de Die dan Crémant du Jura hanya boleh menghasilkan wain putih. Semua yang lain boleh menjadi putih atau roses.

Anggur Crémant adalah alternatif yang lazat dan bernilai hebat untuk Champagne.