Membakar kek? Mari kita cakapkan tepung kek. Khususnya, apa itu, mengapa menggunakannya, dan sama ada ia benar-benar penting untuk kejayaan kek sebagai resipi membuatnya menjadi. Adakah anda membakar dengan tepung kek?

Tepung kek adalah ramuan yang sama sekali berbeza daripada tepung serba guna yang kami gunakan untuk membuat perkara seperti roti sandwic dan kebanyakan cookies. Sebagai permulaan, ia mempunyai kandungan protein yang lebih rendah sekitar 7% hingga 8%, berbanding dengan 10% hingga 12% yang terdapat di tepung yang paling serba guna. Tepung kek juga lebih halus dari tepung lain, memberikan rasa yang lembut dan lembut.

Protein yang lebih rendah dan gril halus kedua-duanya mempunyai kesan langsung pada tekstur kek dan pastri. Protein yang lebih rendah bermakna bahawa tepung membentuk kurang gluten ketika anda bekerja dengannya, yang pada gilirannya menjadikan makanan dipanggang ringan dan lapang. Grind halus tepung diterjemahkan ke dalam pastri dengan remah yang lembut. Sesetengah tepung kek juga dikelantang untuk membantu kek menetapkan lebih cepat dan juga memberikan warna yang lebih ringan.

Tepung kek adalah perbezaan antara kek tinggi dengan remah halus dan yang padat dan agak kasar. Sekiranya anda membakar untuk majlis khas, ia berbaloi untuk menggunakan tepung yang betul. Tepung kek juga boleh digunakan dalam kue, bar, dan barangan bakar lain apabila anda ingin tekstur yang lebih ringan atau lebih lembut.

Sekiranya anda mendapati diri anda daripada tepung kek apabila anda memerlukannya, anda boleh menghampakannya dengan menambah dua sudu tepung jagung untuk setiap cawan tepung serba guna. Ia tidak sama, tetapi jagung itu akan membantu melembutkan gluten dan memberikan anda remah yang halus.

Apa jenama tepung kek yang anda gunakan?

Berkaitan: Apa perbezaannya? Tepung Kek, Tepung Pastry, Tepung Semua Tujuan, dan Tepung Roti

(Imej: Idea Ambient / Shutterstock)