Saya adalah ahli kumpulan Facebook di mana orang berkongsi apa yang mereka buat di dapur: ujian, kesengsaraan, resipi. Ini kumpulan yang menyeronokkan, dan kebanyakan tukang masak adalah selatan seperti saya. Baru-baru ini, seorang ahli menyiarkan ini, “Saya membuat nasi yang sangat baik !!!!!!! 2014.” Saya menjawab jawatan itu, bertanya apa jenama yang dia gunakan, bersedia mendengar tentang periuk nasi yang menakjubkan. Jawapannya mengejutkan saya, walaupun ia tidak sepatutnya.

Dia telah menggunakan nasi Ladang Carolina untuk kali pertama. Selepas bertahun-tahun kegagalan beras, dia belajar rahsia itu. Saya pernah berfikir bahawa semua beras yang dimasak datang dengan karet, lapisan terbakar di bahagian bawah, sehingga ada yang memberi saya beg Carolina Aromaterapi Aromatic Rice. Satu cawan beras, dua cawan air, satu garpu garam: Dump semuanya dalam periuk, panaskannya hingga mendidih, turunkan haba dan tutup, membolehkan nasi masak selama 18 hingga 20 minit (tidak ada kacau, tidak ada campur tangan). Tolak dengan garpu…et voilà!

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Sekiranya anda mengikuti arahan yang sangat mudah, anda tidak boleh mengacaukan beras ini.

Padi ditanam di ladang di Darlington County di South Carolina, menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui. Carolina Plantation Rice adalah perniagaan pertama di South Carolina untuk menjadi hijau-e diperakui. Lebih penting lagi, semasa memasak, dapur anda akan berbau seperti mentega. Entah bagaimana, rasa nasi seperti itu mempunyai mentega di atasnya, walaupun tidak. Dan ia keluar dengan sempurna sekali-sekala. Magic!

Bagaimana anda memasak nasi? (Dan saya gembira mendengar tentang periuk nasi anda. Salah satu hari ini, saya mungkin mencuba sendiri.)

Cari ia: Carolina Plantation White Rice, $ 5.45 per paun di laman web mereka