(Kredit imej: Terapi Apartment)

Tanah atau keseluruhan yang digunakan, dalam kedua-dua resipi manis dan gurih, rempah pemanasan dan sangat aromatik ini digunakan dalam masakan di seluruh dunia dari negara-negara Nordik ke India dan Timur Tengah.

Apa itu Kardamom?

Rasa: Hangat, manis
Penggunaan Paling Popular: Barang-barang yang dibakar, stew, kari

Kardamom memulakan kehidupan sebagai seedpod tumbuhan dalam keluarga halia. Terdapat dua jenis utama buah pelaga: malabar dan mysore. Malabar cenderung mempunyai rasa halus dan bunga, sementara mysore merasai lebih banyak pinus dan kayu. Secara umum, buah pelaga dianggap sebagai rempah pemanasan seperti kayu manis dan pala, dan dihargai sebanyak wangiannya sebagai rasa.

Rempah aromatik ini berasal dari India, dan juga ditanam di Asia dan Amerika Selatan. Kardamom boleh dibeli di pod atau tanah, dan sementara yang kedua tidak mempunyai banyak rasa penuh ia boleh menjadi lebih mudah untuk bekerja dengan.

Baca Lagi: Kenapa Spice Kegemaran Cardamom Scandinavia?

Hot Untuk Menggunakan Pelapik

Kardamom digunakan secara meluas dalam masakan India, di mana ia muncul dalam masakan yang lazat, pencuci mulut, dan juga minuman. Ia juga muncul dalam masakan Timur Tengah, terutamanya sebagai bahan dalam kopi. Kardamom juga merupakan salah satu rempah utama di banyak barangan bakar Scandinavia. Anda akan sering mencari buah pelaga yang digunakan bersama dengan rempah-rempah lain seperti kayu manis dan cengkeh atau dalam campuran rempah gurih seperti garam masala.

Kami suka menggunakan kulat buah pelaga untuk memberikan perisa halus ke dalam periuk beras dan hidangan daging yang direbus, seperti kami menggunakan daun telur. Jika anda menghancurkan buah sebelum membuangnya ke dalam periuk, lebih banyak rasa akan diekstrak.

Apabila ia datang kepada kek, roti, dan pastri, kami biasanya memilih buah pelaga pra-tanah. Rasa kurang berkuasa, tetapi memecahkan lobak, memotong benih, dan mengisar mereka boleh menjadi kesakitan apabila kita memerlukan lebih dari sekeping rempah.

Resipi untuk Memasak dengan Pelapik

  • Papaya Lassi dengan Cardamom
  • Cashew-Cardamom Chia Pudding
  • Parsnip Cake dengan Cream Frosting Keju
  • Slow-Cooker Chana Masala
  • Makanan Ethiopian Bayam & Lentil