Membakar kek pada hari minggu secara rawak, terutamanya apabila tinggal di rumah kecil, adalah peristiwa yang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, keinginan untuk memasak kek pada hari Rabu malam tidaklah biasa. Apa nak buat? Bekas keping kek, tentu saja. Kemudian anda hanya beberapa minit jauhnya dari kepingan mana-mana malam minggu ini.

Beberapa barang berhati-hati sebelum membuang kek hari jadi di dalam peti sejuk: pembekuan es boleh menjadi pelik apabila dicairkan. Tidak semua frosting akan menangis dan terpisah, tetapi mengelakkan mereka yang dibuat dengan putih telur dan krim. Pada asasnya, lebih banyak mentega, lebih baik. Sekiranya anda bertekad untuk membekukan pukulan, bekalkannya dalam bahagian kecil sebelum menambah kek. Apabila disejukkan, rasa kacau sebelum memotong kepingan kek. Sesetengah beku seperti keju krim dan buttercream akan tahan dengan baik. Pastikan untuk membekalkan kek sebelum membungkus untuk mengekalkan pembekuan – hanya letakkan kepingan pada kuali lembaran di dalam peti sejuk anda sehingga pepejal, kemudian bungkus dengan bungkus plastik seperti biasa.

Saya suka membekukan kek buttermilk badam saya. Saya membungkus setiap kepingan ketat dalam bungkus plastik dan kemudian sama ada di dalam beg beku berat atau balut dengan kerajang aluminium. Apabila saya bersedia untuk kepingan, saya tarik satu keluar dari peti sejuk dan biarkan ia cair di atas meja atau pop di dalam ketuhar pembakar roti yang dibalut dengan kerajang untuk mempercepat proses. Debu dengan gula sedikit serbuk itu sama seperti segar dibakar!

Pilih kek, lembap yang lembap untuk membeku sehingga mereka akan meneruskan proses tersebut. Kek Pound, kek lobak dan kek coklat yang padat semuanya dibekukan dengan baik.

Berkaitan: Bolehkah saya membekukan Kek Hari Lahir yang Dihias sepenuhnya??

(Imej: Stephanie Barlow)