Saya mengidam tembikai kali ini tahun. (Tidak, saya tidak hamil!) Sejuk dari peti sejuk, secawan tembikai adalah ubat kegemaran saya pada bulan Ogos. Pemanis manis yang menyegarkan menghilangkan rasa dahaga, dan ia menjadikan snek selepas latihan yang luar biasa, menambah cecair dan nutrien. Inilah cara terbaik yang saya dapati dengan cepat dan mudah memotong semangka menjadi kemas, walaupun kiub untuk makanan ringan dan salad.

Sudah tentu kaedah ini tidak terpakai jika anda hanya ingin menikmati semangka anda dalam wedges besar, menelan muka. Tetapi saya dapati bahawa keseronokan yang terbaik disediakan untuk piknik dan urusan luar. Kaedah ini memberi anda semangkuk tembikai yang kemas yang mudah disimpan di dalam peti sejuk. Mudah dimakan, dan mudah dimakan.

  1. Letakkan tembikai di papan pemotong dengan alur mendalam untuk menangkap jus, seperti papan ukiran ayam belanda ini. Potong semangka itu separuh dengan pisau koki yang besar dan berat. Ia harus berpecah dengan mudah.
  2. Pusingkan satu setengah muka dan pastikan ia tegas dan selamat di papan pemotongan. Berhati-hati dengan mencukur kulit, dengan mengambil sebanyak mungkin daging merah.
  3. Anda harus ditinggalkan dengan kerucut tembikai, seperti yang digambarkan di atas. Lepaskan sedikit kulit terakhir pada akhir.
  4. Sekarang anda mempunyai blok semangka yang anda boleh mengukir ke dalam kepingan, kemudian ke dalam kiub walaupun.
  5. Hoskan semua kiub ke dalam mangkuk, simpan, dan nikmatilah! Ulangi dengan separuh lagi, jika anda mahu.

Adakah ini bagaimana anda memotong semangka? Atau adakah anda mempunyai kaedah yang lebih baik? Lakukan bahagian!

Lihat semua jus itu? Itulah sebabnya ia berguna untuk menggunakan papan pemotong yang mendalam.

Kaedah yang sama, ditunjukkan pada cantaloupe: Tip: Meluncur Melon Musim Panas Seperti Squash Musim Sejuk

(Imej: Faith Durand)