Semasa di New Orleans, jika anda tidak mempunyai beignet (diucapkan ben-YAY), anda tidak mempunyai pengalaman penuh di bandar.

Beberapa hari yang lalu saya berada di sana untuk Persidangan Antarabangsa Persidangan Masakan Profesional. Saya mempunyai beberapa minit percuma, jadi saya muncul di Café De Monde yang terkenal di Decatur Street, berkongsi sepasang tiga dengan teman saya, dan mencuci semuanya dengan kopi dan cafe kopi au lait yang tinggi. Lebih lanjut mengenai apa chicory (saudara salad) yang dilakukan dalam kopi anda, hari yang lain.

Beignet adalah sekeping adunan, adunan persegi, goreng dalam minyak dan diselimuti dengan gula tepung. Mereka menggunakan minyak cottonseed di Café Du Monde, dan saya akan mencadangkan beberapa alternatif kerana minyak biji kapas mungkin sangat tercemar dengan residu racun makhluk perosak.

Sekarang, saya biasanya tidak mengesyorkan campuran, tetapi dengan cara yang paling mudah untuk membuat makanan ini di rumah (dan untuk menyokong perniagaan New Orleans tempatan) adalah membeli Beignet Mix Café Du Monde ($ 2.45 untuk kotak 28oz, saya akan mendapat kira-kira empat dozen daripada mereka). Anda perlu mencampurinya dengan beberapa dan kemudian goreng.

Café mengesyorkan minyak cottonseed, tetapi kami lebih suka anda menggunakan Canola, Grapeseed atau mentega yang dijelaskan, semuanya mempunyai titik merokok yang tinggi dan boleh mengendalikan goreng yang mendalam. Sebaik sahaja anda mendapatkan campuran anda dalam mel, ikuti arahan mudah ini.

Jika anda ingin mencuba membuatnya dari awal, terlebih dahulu pastikan anda dilengkapi untuk melakukan penggorengan yang serius dengan penggoreng, atau kuali besi yang berat dan mendalam..

Berikut adalah resipi dari WhatsCookingAmerica.com. Ramuannya tidak istimewa. Yang paling eksotik ialah yis dan susu yang disejat. Jangan lupa gebu gula bubuk untuk debu akhir.

Dan satu hujung yang terakhir: jangan pakai hitam.

Beberapa pautan lain ke resipi Beignet:

• Beignets – Donat Perancis dari RealCanjunRecipes.com
• New Orleans Style Beignets dari NolaCuisine.com
• Beignet Twists di Epicurious.com
• Beignets dari Majalah Gourmet melalui FoodNetwork.com