(Kredit imej: Leela Cyd)

Kerang boleh membuat makan malam anda merasa benar-benar mewah dan memanjakan, dengan bonus tambahan yang mereka masak dalam beberapa minit dengan sedikit usaha. Terdapat pelbagai spesies kerang, tetapi apa yang anda perlu ketahui adalah bahawa bivalve ini lazat diklasifikasikan kepada dua kumpulan yang luas: kerang teluk dan kerang laut.

Saiz Membuat Perbezaan

Pada pandangan pertama anda akan melihat bahawa saiz benar-benar menetapkan kedua-dua jenis kerang selain. Kerang Bay agak kecil, sementara kerang laut boleh sampai tiga kali lebih besar. Perbezaan saiz mereka juga mempunyai kesan terhadap rasa, serta cara terbaik untuk memasak setiap varieti.

Ketahui Kaedah Memasak Satu: Cara Memasak Keropok pada Dapur

Lebih lanjut mengenai Bay Scallops

Seperti yang ditunjukkan oleh namanya, kerang teluk biasanya ditemui di perairan cetek dan estuari sepanjang Pantai Timur Amerika Syarikat, dengan musim puncak semasa musim gugur.

Walaupun saiz shell mereka boleh mencapai diameter tiga inci, otot penambah (bahagian yang boleh dimakan) jauh lebih kecil – secara purata hanya kira-kira separuh inci. Kerang Bay biasanya dibeli sudah dihirup. Anda boleh mengharapkan untuk mendapatkan kira-kira 100 ekor kerepek per paun.

Kerana saiznya yang kecil, kerang telur mendapat manfaat daripada penyediaan makanan ringan dan penyediaan lembut, seperti pemburuan haram atau tumis cepat. Selain ukuran, ada perbezaan besar dalam rasa dan tekstur kerang teluk. Bivalve kecil ini mempunyai warna merah jambu hingga warna kuning muda dengan tekstur lembut, lembut, dan rasa manis.

Lebih Banyak Mengenai Scallops Laut

Seperti yang anda katakan dari namanya, kategori kerang ini dituai dari perairan laut yang dalam dan sejuk sepanjang tahun. Kerang laut secara tradisional dituai oleh bot-bot perahu, menggunakan rantai dan jala, walaupun mereka juga boleh dituai tangan. Yang terakhir, kadang-kadang disebut sebagai “kerang penyelam,” memerlukan proses yang lebih intensif buruh; kerang ini kurang cenderung untuk rosak dan juga datang dengan tag harga yang lebih tinggi. Kerang laut juga biasanya dijual dihiris, dan secara purata anda boleh mengharapkan untuk mendapatkan 20 hingga 30 kerang per paun.

Kerang laut adalah sehingga tiga kali lebih besar daripada kerang teluk, dengan sesetengahnya mencapai diameter dua inci. Mereka mempunyai tekstur yang lebih kenyal dan tidak semudah tender sebagai kerang teluk. Walaupun begitu, daging masih cukup menyeronokkan, dan mempunyai rasa manis. Walaupun kerang laut lebih besar, mereka masih halus dan mendapat manfaat dari masa masak pendek, sama ada mereka dimasak, dimanggang, atau rebus.

Menggunakan Bay Scallops dan Scallops Laut Secara Berterusan

Kebanyakan resipi akan menentukan sama ada menggunakan kerang teluk atau laut, walaupun ada yang tidak boleh. Dalam hal ini, jika terdapat foto untuk disertakan, gunakan isyarat visual untuk menentukan jenis yang digunakan.

Kerana masa memasak untuk setiap jenis kerang bervariasi, sebaiknya tidak menggunakannya secara bergantian. Tetapi jika anda bertegas menggunakan pelbagai yang berbeza daripada yang disenaraikan dalam resipi, ingatlah bahawa masa memasak perlu diubah juga (diturunkan apabila bertukar untuk kerang teluk, dan bertambah apabila menukar kerang laut).

3 cara untuk memasak kerang untuk makan malam

  • Kerang dengan White Wine Beurre Blanc & Lemon Orzo
  • Kerang dengan Lime & Cilantro
  • Rutabaga dan Celeriac Puree dengan Scallops Seared