Bagaimana Membuat Sorbet dengan Mana-mana Buah

(Kredit imej: Emma Christensen)

Adakah anda pernah memesan pelangi sherbet sebagai seorang kanak-kanak? Saya tahu yang saya lakukan, tetapi terutamanya kerana seseorang mempunyai idea yang bijak untuk menamakan makanan pelangi. Saya masih ingat ia merasai buah-buahan dan berkrim, tetapi tidak kaya dengan ais krim. Kemudian saya menemui sorbet dan terkeliru – adakah mereka benar-benar jenis yang sama buah pencuci mulut beku buah yang sama?

Nama-nama sorbet dan sherbet telah digunakan secara bergantian pada beberapa tahap selama bertahun-tahun, tetapi ada perbezaan yang membedakan antara keduanya, jadi mari demystify mereka sekarang.

Perbezaan Antara Sorbet dan Sherbet

Perbezaan antara kedua-dua jenis pencuci mulut beku ini adalah terutamanya berapa banyak tenusu yang terdapat di dalamnya. Sorbet tidak mengandungi sebarang susu, sementara sherbet mengandungi sedikit krim atau susu untuk memberikannya lebih kaya, tekstur kreamier.

Lemon Sorbet

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Sorbet: Hanya Buah dan Gula

Sorbet mempunyai dua bahan utama: buah dan gula. Mungkin ada juga air, perasa, atau asid yang ditambah, tetapi buahnya pada dasarnya dicampur dan dibekukan. Tiada tenusu ditambah kepada sorbet, iaitu bagaimana ia berbeza dengan ais krim.

Sorbet seringkali digunakan sebagai pembersih lelangit antara kursus kerana ia menyegarkan, sejuk, dan ringan. Ia mengandungi sedikit lemak dan juga merupakan salah satu makanan pencuci mulut gluten asli dan bebas tenusu!

Resipi Sorbet

  • Strawberry dan Honey Sorbet
  • Nectarine Sorbet Akhir Musim Panas
  • Lemon Sorbet
  • Quince & Vanilla Sorbet

Adakah Granita dan Sorbet sama halnya?

Jadi apa pula granita? Granita bermula dengan pangkalan yang sama dengan sorbet, tetapi bukannya memasaknya dalam pembuat ais krim, pangkal itu hanya dituangkan ke dalam kuali dan dimasukkan ke dalam peti sejuk. Permukaan dikikis beberapa kali kerana ia membeku, menghasilkan serpihan berais yang kasar dan lebih halus dalam tekstur daripada sorbet.

(Kredit imej: Tatiana Vorona / Shutterstock)

Sherbet: Buah dan Krim

Sherbet adalah sepupu kucing sorbet. Krim, susu, putih telur, gelatin, atau juga susu mentega ditambah kepada campuran sorbet, dan hasilnya adalah pencuci mulut beku yang lebih kaya, dan berkulit dalam tekstur daripada sorbet tetapi masih lebih ringan daripada ais krim, oleh undang-undang, ia mesti mengandungi kurang daripada 2% lemak.

It’s Sherbet, Not Sherbert

Ia adalah salah satu perkataan yang paling biasa salah di luar sana, diturunkan selama bertahun-tahun dan menyebabkan kekeliruan. Sherbet hanya mempunyai satu “r” di dalamnya, jadi ia hanya diucapkan dengan satu “r.” Masa untuk memecahkan tabiat lama dan mengatakan dengan betul!

Resipi Sherbet

  • Sherbet Pomegranat Pantas
  • Strawberry Crème Fraîche Sherbet

Petua Berkhidmat untuk Sherbet dan Sorbet

Oleh kerana kedua-dua sorbet dan sherbets tidak mempunyai kandungan lemak tinggi ais krim, bawa mereka keluar dari peti sejuk sekurang-kurangnya 5 minit sebelum anda mahu berkhidmat kepada mereka supaya mereka melembutkan sedikit dan lebih mudah untuk menyikat.

Berkaitan: Apakah Perbezaan Antara Ais Krim dan Gelato?