(Kredit imej: Jane Rix / Shutterstock)

Sekiranya anda mempunyai peluang untuk menikmati teh petang di bilik hotel atau teh mewah, anda mungkin cukup bernasib baik untuk dihidangkan krim klub. Pil tinggi pada scone bersama-sama dengan jem, it’s so decadent bahawa ia hampir pencuci mulut. Tetapi apa sebenarnya?

Apa itu Cream Clotted?

Krim gumpalan berasal dari daerah-daerah Devon dan Cornwall di barat daya England. Ia dibuat secara tidak langsung memanaskan susu lembu penuh lemak dalam kuali cetek di atas stim atau mandi air. Kemudian ia dibiarkan sejuk di dalam kuali selama 12 hingga 24 jam, di mana krim naik ke permukaan, membentuk “gumpalan,” yang disemburkan dan menjadi krim gumpal.

Sekurang-kurangnya 55 peratus lemak mentega, krim gumpalan adalah sangat memanjakan (krim tetap mempunyai 18 peratus lemak mentega sahaja). Ia mempunyai rasa manis dan dimasak dengan lancar dan licin. Jika ia dihasilkan di Devon, ia dipanggil krim Devonshire atau Devon krim; jika ia dihasilkan di Cornwall, ia dipanggil krim Cornwall.

Ia tidak mudah untuk dicari di kedai-kedai runcit di luar England, kerana krim gumpalan segar mempunyai jangka hayat yang sangat pendek, tetapi terdapat beberapa sumber dalam talian di mana anda boleh membelinya. Jika tidak, anda mungkin cuba menjadikannya sendiri. Sama ada, scone anda akan terima kasih.

Dapatkan Resipi Scone kami: Cara Membuat Buttery, Melt-in-Your-Mouth Scones

Pengganti yang berbaloi

Jika anda tidak boleh mendapatkan tangan anda di atas krim gumpal dan anda tidak membuatnya sendiri, anda masih mempunyai beberapa pilihan untuk meniru penyebaran yang kaya dan berkrim yang sama pada scone anda. Creme fraîche adalah krim berbudaya mirip dengan krim masam, tetapi ia lebih tebal, kaya, dan kurang tajam. Cari satu dengan kandungan lemak yang tinggi untuk mendapatkan perkara yang paling dekat dengan krim dalam kedua-dua tekstur dan rasa.

Pilihan lain adalah untuk mencambuk mascarpone, keju krim Itali lembut, dan krim berat bersama-sama. Mascarpone sendiri adalah sangat memanjakan, tetapi sedikit terlalu tipis untuk mereplikasi krim klub. Menggabungkannya dengan krim berat yang disebat bukan sahaja menjadikannya lebih kaya, tetapi juga menebalkannya, memberikannya tekstur yang sama dengan krim gumpal. Hanya mengalahkan dua bahagian mascarpone dengan satu bahagian krim berat sehingga bentuk puncak lembut.

Adakah anda seorang peminat krim gumpal?