Sos Tomato Asas dengan Tomat Segar

(Kredit imej: Emma Christensen)

Apabila ia datang untuk membuat sos tomato semua orang mempunyai kaedah kegemaran mereka sendiri. Ia boleh berbeza-beza antara tomato segar dan tin, sos yang simmers selama berjam-jam hingga satu yang siap dalam 20 minit, atau resipi nenek nenek anda yang tegas melarang oregano.

Maksudnya adalah bahawa tidak ada cara yang betul atau salah untuk membuat sos tomato. Apa yang paling penting ialah sos anda dibungkus dengan rasa begitu hebat yang anda ingin sangkakan dari periuk terus ke dalam mulut anda. Untuk membantu anda sampai ke sana, pertimbangkan apa-apa (atau semua!) Daripada lima petua ini untuk membungkus lebih banyak rasa ke dalam kumpulan sos tomato yang seterusnya..

1. Gunakan wain.

Kedua-dua wain merah dan putih berfungsi dengan baik kerana menambah rasa kepada sos tomato. Wain merah memberikan sos tambah kekayaan dan ketegangan, sementara wain putih memberikan rasa buah. Menggabungkan anggur awal dalam proses memasak, hanya selepas sayur-sayuran telah melembutkan. Kemudian, biarkan wain masak dan kurangkan hampir semua jalan. Alkohol akan dimasak, sementara rasa yang indah ditinggalkan. (Tiada wain di dapur anda? Cuba salah satu daripada pengganti ini.)

2. Panggang tomato terlebih dahulu.

Sama ada anda menggunakan tomato segar atau dalam tin, pertimbangkan untuk memanggang mereka pada masa yang akan datang. Ini satu perkara mudah akan mengubah dinamik sos. Tomato panggang memberi kedalaman rasa yang kuat ke dalam sos yang mudah. Haba sama dengan rasa, orang. (Cobalah memanggang mereka dengan cepat di bawah broiler.)

3. Tambah kulit Parmesan atau Romano.

Kali berikutnya anda sampai ke penghujung blok keju keras, seperti Parmesan atau Romano, jangan buang kulit. Kebanyakan kita tidak makan bahagian keju ini (walaupun ia boleh dimakan), tetapi ia sebenarnya sangat beraroma. Tambahkan kulit pada sos kerana ia mula reneh. Sesetengah atau semua keju boleh dibubarkan semasa memasak. Jika tidak, pastikan anda mengeluarkan apa yang tersisa sebelum berkhidmat.

4. Kacau dalam sedikit mentega.

Ya, mentega. Menambah beberapa sudu (atau dalam kes Sauce Tomato Terkenal Marcella Hazan, kira-kira setengah batang) mentega akan benar-benar meningkatkan sos sos yang akan datang. Mentega mempunyai kuasa untuk membuat sos yang lembut, kaya, dan hebat dekaden.

5. Cuba ikan teri.

Ada masa yang saya akan merapatkan wajah saya dan mengkritik idea ini. Tetapi yakinlah ini tidak akan menambah rasa yang mencurigakan kepada sos. Menambah ikan teri – cuba 1 hingga 2 fillet – atau paste ikan teri mencipta kekayaan yang unik dan halus, dan kualiti umami yang menarik.

Bermula dengan resipi sos tomato ini!

  • No Cook Tomato Sauce
  • Cara Membuat Sos Tomato Asas dengan Tomat Segar
  • Marcella Hazan’s Famous Tomato Sauce
  • Sos tomato panggang dengan bawang putih

Apakah nasihat anda untuk membuat sos tomato yang hebat?