Slow Cooker Turkey Sweet Potato Chili

(Kredit imej: Guy Ambrosino)

Selama bertahun-tahun saya telah belajar bahawa resipi cili adalah sangat perkara peribadi. Kebanyakan orang mempunyai pendapat yang cukup kuat tentang bagaimana mereka membuat cabai mereka – apa yang sebenarnya ditambah, dan apa yang tidak. Saya tidak boleh memikirkan banyak hidangan lain yang membuat orang yang ghairah.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa dos asas dan tidak boleh dibuat. Dan sejak kita masih ada beberapa saat sebelum musim bunga, tidak ada masa yang lebih baik untuk memeriksa IQ yang membuat cabai daripada sekarang.

1. Tidak menanam daging terlebih dahulu.

Daging mentah dan periuk cabai adalah dua perkara yang tidak dimiliki bersama. Sekiranya resipi itu termasuk apa-apa jenis daging tanah, bacon, chorizo, atau kiub daging lembu, ia harus selalu dilihat terlebih dahulu.

Cuba ini: Perintah pertama perniagaan sebelum menambah apa-apa lagi ke dalam periuk adalah untuk memerah apa-apa daging dalam resipi anda. Langkah penting ini menambah rasa gurih tambahan yang semata-mata tidak boleh direplikasi dengan merenung pada dapur atau dalam periuk perlahan. Plus, teksturnya jauh lebih baik apabila daging disedut.

Pengecualian kepada peraturannya adalah cabai ayam, yang biasanya memanggil daging untuk dimakan bersama semua bahan lain.

Dapatkan penyegaran cepat: Cara Memasak & Daging Tanah Bawang Putih

Cara Membuat Campuran Spice Chili

(Kredit imej: Joe Lingeman)

2. Tidak membuat bumbu cabai anda sendiri.

Langkau barangan yang dibeli di kedai – cabai yang paling beraroma bermula dengan campuran rempah yang sangat baik. Tidak boleh dikelirukan dengan cili tanah, yang sering dilabelkan sebagai serbuk cili, ini adalah campuran cili tanah dan bumbu lain seperti cumin, serbuk bawang putih, dan oregano.

Cuba ini: Daripada senarai rempah yang selalu berubah antara resipi, bermula di sini. Membuat rempah cili anda sendiri adalah satu-satunya perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk cabai yang lebih baik. Gunakan sedikit atau seberapa banyak yang anda suka untuk rasa cili kepada selera anda. Dan yang terbaik, apabila anda mempunyai campuran balang bersama-sama, ia akan membawa anda melalui beberapa kelompok cili.

Cuba ia: Cara Membuat Campuran Spice Chili

3. Perasa pada akhir memasak.

Herba dan rempah adalah kunci untuk perisa cabai, tetapi jika anda menunggu sehingga akhir memasak untuk menambahnya, anda kehilangan satu tan rasa.

Cuba ini: Musim awal dan musim sering! Ambil ini sebagai moto anda, dan anda akan diberi ganjaran cili penuh rasa, seimbang, dan lazat. Apabila anda menambah perasa awal, perisa bercampur dan berkembang dengan rasa yang lebih kaya manakala simmers cabai. Ini bermakna anda perlu melakukan beberapa merasa di sepanjang jalan juga.

Mudah Keto Chili

(Kredit imej: Joe Lingeman)

4. Tidak menambah sedikit keasidan pada akhirnya.

Cabai anda telah merenung sepanjang hari, jadi ia harus bersedia untuk menyembur ke dalam mangkuk yang kedua anda menariknya dari pembakar, bukan? Tidak begitu pantas. Walaupun sepanjang masa pada dapur atau dalam periuk perlahan telah dibuat untuk aroma yang dalam, dibakar panjang, masa masak panjang sering menghasilkan rasa rata yang bermanfaat dari beberapa keasidan untuk merembesinya.

Cuba ini: Menambah hanya satu sudu teh cuka – sama ada epal cider atau sherry cuka – atau malah meremas jus lemon atau jeruk nipis membawa tang sejati untuk setiap gigitan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

5. Meluncur topping.

Sama pentingnya dengan apa yang ada di dalam mangkuk adalah apa yang ada di atasnya. Tidak kira apa jenis cabai yang anda masak, topping adalah satu kemestian untuk membuat makanan lengkap.

Cuba ini: Cara saya melihatnya, topping tidak hanya lazat – mereka juga bertujuan untuk melengkapkan, kontras, dan menyerlahkan komponen yang berbeza dari cabai. Yogurt Yunani dan krim masam, alpukat, dan juga keju dicincang adalah keseimbangan yang hebat untuk cabai pedas, sambil menambah lapisan krim sejuk. Scallions and cilantro menambah pop kesegaran, sementara jalapeño yang diiris memberikan cabai ringan yang lebih panas.

Cergas dengan Resipi Chili Kegemaran Kami

  • Bagaimana Membuat Cili Sangat Baik Apa-apa Cara Anda Suka
  • Cara Memasak Cookie Sederhana & Rasa Sedap
  • Slow-Cooker Turkey Sweet Potato Chili
  • Chorizo ​​Chicken Chili
  • Mudah Keto Chili

Giliran awak! Apakah tip terbaik untuk membuat cabai?