(Kredit imej: Jeff Roffman)

Kebohongan bahawa biji tomato pahit telah menepati masa yang tepat. Sekarang kita tahu bahawa pulpa benih sebenarnya agak beraroma dan kita tidak boleh membuangnya ke longgokan buangan. Apabila resipi memanggil untuk membuang pulpa tomato, biasanya untuk alasan tekstural – katakan, sos super lancar atau untuk memasak pulpa tomato.

5 Kali Anda Perlu Buang Pulpa Tomato

1. Apabila anda mahu mengeluarkan tomato.

Biji-bijian dan pulpa ditangkap dalam rongga di sekitar batang buah, dan rongga yang sama hanya memanggil untuk disumbat dengan tampalan yang beraroma. Bila-bila masa anda pergi ke tomato, anda perlu mengeluarkan pulpa, tapi inilah tip: Simpan pulpa tomato.

Cuba sini: Tomato Beruang Couscous & Kambing

2. Apabila anda hanya mahu pulpa.

Pulpa tomat dilaporkan mempunyai empat kali sebatian rasa daripada daging itu sendiri. Apabila saya mengeluarkan biji – katakan, untuk pemadat atau pengeringan – saya menyimpan benih dan pulpa dalam mangkuk kecil. Tekan pulpa berkulit ke dalam gelas dan nikmati jus tomat yang sangat beraroma (atau mengubahnya menjadi Bloody Mary).

Ketahui Kenapa: Mengapa Anda Perlu Berhenti Tomatik Pembenihan

3. Apabila anda mahukan sup ultra lancar.

Cuba seperti yang kita mungkin, tidak ada jumlah pengadunan, pemprosesan, atau pembersihan yang boleh menghilangkan biji tomato dari cendawan tomato yang dicampur. Cuba ketatkan biji dari tomato yang sudah matang akan menghasilkan sup air (percayalah, saya telah mencubanya), jadi lebih baik mengeluarkan benih sebelum diproses untuk sup dan sos super lancar.

Dapatkan Resipi: Gazpacho Tomato yang diilhamkan oleh Asia

4. Apabila anda mahu ketuhar-kering tomato.

Tomato kering kering lebih cepat jika pulpa tomat dikeluarkan. Dengan ketuhar yang panjang, perlahan-lahan, rasa tomato akan menumpukan secara semula jadi dan ia tidak akan melepaskan pulpa yang beraroma. Sekali lagi, simpan pulpa untuk kegunaan lain!

Cuba ia: Cara Tomat Kering di Oven

5. Apabila anda sedang membakar tomato.

Apabila mengalihkan tomato menjadi tukang roti atau periuk periuk, mengeluarkan pulpa tomat mengawal kandungan kelembapan hidangan yang dibakar. Mengeluarkan pulpa dari tomato untuk pai periuk kek tomato kami memastikan pengisiannya menjadi sedap dan menjamin kerak yang renyah.

Dapatkan Resipi: Peach Tomato Peach dan Tarragon Pot Pie

Bilakah anda lebih suka memasak pulpa tomat?