Teknik masakan sous vide telah menjadi sangat popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan berkait rapat dengan teknik memasak “moden” – anda tahu, busa, gel, dan teknik makan malam setiap hari. Mesin sous vide rumah juga tidak murah, berlegar sekitar $ 200 untuk yang anda boleh gunakan dengan alat memasak anda sendiri.

Adakah mesin baru ini benar-benar bernilai melabur untuk memasak rumah setiap hari? Saya bercakap dengan Scott Heimendinger, bekas pengarah penyelidikan terpakai di Modernist Cuisine dan salah seorang pengasas Sansaire, yang berkongsi sebab-sebab mengapa dia berfikir sous vide adalah alat praktikal untuk segala-galanya dari makan malam hari minggu ke pesta makan malam yang mewah.

Suatu persediaan sous vide yang tipikal: Peredaran rendaman dalam tab air besar. Tujuan mesin adalah untuk menjaga air yang beredar dan dipegang pada suhu yang tepat.

(Kredit imej: star5112 di bawah CC BY 2.0)

Apakah Sous Vide Cooking?

Sous vide adalah istilah Perancis yang diterjemahkan kepada “di bawah vakum.” Ia dicipta di Perancis lebih dari 40 tahun yang lalu dan telah digunakan di restoran selama beberapa waktu, walaupun ia kini sedang dipopulerkan untuk digunakan di dapur rumah.

Sous vide adalah proses makanan pengedap vakum di dalam kantung plastik dan kemudian masak dengan perlahan dalam mandi air yang dikawal suhu. Ini memerlukan penggunaan mesin dipanggil peredaran rendang untuk memastikan air pada suhu yang betul supaya makanan memasak perlahan-lahan dan pada suhu yang rendah.

Gaya memasak ini menghasilkan makanan yang dimasak dengan sempurna (hampir freakishly sempurna) kerana suhu sangat tepat dikawal, dan rasa biasanya agak sengit kerana semua jus dan perasa kekal dalam beg dengan makanan.

  • Baca lebih lanjut: High Tech at Home: Apa Sous Vide Cooking?

Berikut adalah aliran kerja tipikal: Anda menjatuhkan stik yang dibungkus vakum atau dada ayam ke dalam air untuk dimasak. Ia keluar dengan sempurna berair dan lembut. Anda kemudiannya boleh membekukan daging untuk makan mudah kemudian, atau memberikannya pantas di bawah broiler atau di panggangan untuk browning dan letupan terakhir rasa. Semua bahagian “keras” ditangani, tepatnya, dengan mandi air sous vide.

Stik ini kelihatan seperti ia hanya mengambil mandi yang bagus, tetapi ia sebenarnya sedang dalam perjalanan untuk menjadi stik paling hebat yang pernah anda rasakan.

(Kredit imej: Christine Gallary)

4 Sebab Sous Vide di Rumah

Teknik ini boleh kelihatan begitu asing dan rapi – kantung plastik? Alat berteknologi tinggi? Siapa yang memerlukan semua yang ada di dapur? Tetapi kelebihan sous vide, begitu terkenal dengan restoran, juga boleh sangat membantu kepada tukang masak rumah.

1. Menghilangkan kebimbangan mengenai keselamatan makanan dan masa memasak.

Sous vide cooking bergantung pada masa dan peredaran rendaman untuk melakukan memasak yang tepat, dengan mengambil banyak tekaan daripada memasak. Steak mahal anda lebih sukar untuk ditanam dan anda boleh menjamin kesempurnaan sempurna (dan kelembutan) yang anda mahukan. Tidak ada yang membimbangkan atau memalukan sesuatu yang tidak dimasak dengan betul jika anda mempunyai orang lain, dan ada keyakinan yang tinggi bahawa makanan anda adalah seperti yang anda inginkan.

Dan keputusan akhir cenderung sangat menakjubkan; stik atau dada ayam yang dimasak dengan kaedah sous vide adalah lebih lembut dan berair daripada kaedah dapur atau panggangan.

2. Ia sebenarnya amat praktikal.

Jika anda memasak untuk pelbagai pilihan makanan atau alergi, sous vide cooking dapat menjadikan hidup lebih mudah. Sebagai contoh, anda boleh memasak ayam yang diasinkan dalam banyak rempah-rempah serta ayam hanya ditaburi dengan garam dan lada pada masa yang sama supaya kedua-dua ibu bapa dan anak-anak bahagia.

Bagi sesetengah jenis memasak sous vide, makanan boleh dimasak sepanjang hari, seperti periuk perlahan, tetapi anda tidak akan berakhir dengan hasil mushier yang kadang-kadang boleh keluar dari periuk perlahan.

Heimendinger bahkan menyebut bahawa dia mempunyai seorang ahli keluarga yang menyimpan botol susu untuk bayi yang bersedia untuk pergi, yang dipegang tepat pada suhu badan oleh peredaran rendam!

(Kredit imej: James Herron)

3. Membolehkan anda melepaskan tangan untuk mudah menghiburkan.

Bagi mereka yang suka menghiburkan, sous vide cooking bermakna anda boleh meluangkan lebih banyak masa dengan tetamu kerana anda tidak berurusan dengan dapur yang halus atau cuba melakukan banyak memasak pada saat-saat terakhir. Terdapat beberapa persiapan awal yang perlu dilakukan dengan sous vide cooking, tetapi sekali kantung itu jatuh ke dalam air, kebanyakan kerja keras berakhir dan anda boleh berehat.

Sekiranya anda menggunakan obor dapur untuk protein coklat selepas proses sous vide, ia juga merupakan suasana mengagumkan, mengumpul-anda-tetamu-sekitar yang bersenang-senang dan akan membuatkan anda berasa seperti satu juta dolar.

4. Kaedah ini melibatkan kurang pembersihan.

Terdapat pembersihan yang sangat sedikit dengan memasak sous vide. Bekas air yang memegang peredaran rendang tidak perlu dibasuh dan airnya boleh digunakan semula, jadi apa yang perlu anda lakukan ialah membuang beg plastik makanan yang dimeteraikan. Jika anda menyedut makanan selepas siding, ia hanya mencuci satu kuali.

Bagi mereka yang lebih suka menggunakan kurang plastik, Heimendinger berkata terdapat beg silikon yang boleh digunakan semula sekarang. Dia juga mengatakan anda boleh menggunakan balang pengetam yang dimeteraikan yang ditimbang ke makanan kecil, seperti kiub ikan.

Lagi Mengenai Sous Vide

  • Codlo: Segera Transform Peralatan Anda ke Mesin Sous Vide!
  • Sous Vide On A Budget: Hack Your Cooker Slow
  • Kenapa Ini Steak Terbaik Saya Pernah
  • Tinjauan Produk: SousVide Supreme