Dan kali ini kita tidak bercakap tentang “wortel mesra alam”!

Sekiranya anda pernah dihiris ke dalam kek lobak yang baru dibakar hanya untuk mendapati bahawa potongan lobak merah telah menjadi hijau, anda mungkin akan bersetuju bahawa ini adalah pengalaman yang agak membingungkan, untuk mengatakan sekurang-kurangnya.

Kenapa ini berlaku dan kek kami selamat untuk dimakan? Untuk jawapan ini dan banyak lagi, bacalah!

Harold McGee, pengarang On Food and Cooking, menjelaskan bahawa wortel bertukar hijau apabila adonan “mengandungi terlalu banyak baking soda, atau ketika soda tidak dicampur rata di adonan.”

Wortel mengandungi pigmen yang sensitif kepada perubahan dalam keseimbangan pH. Apabila cincang lobak merah bersentuhan dengan soda baking alkali, tindak balas kimia berlaku yang menyebabkan pigmen mengubah warna.

Ipso facto, lobak hijau!

Sekiranya wortel anda bertukar menjadi hijau dengan resipi yang telah anda gunakan berkali-kali sebelum ini, penyebabnya adalah bahawa baking soda tidak disebarkan sepenuhnya sepanjang adunan.

Jika lobak anda berubah hijau setiap kali anda membuat resipi, nisbah baking soda dalam resipi mungkin dimatikan. Cuba mengurangkan jumlah sebanyak satu perempat sudu teh pada masa anda membuat resipi.

Tidak menentu walaupun mereka mungkin, kek dan roti dengan wortel hijau sangat selamat untuk dimakan dan rasa tidak berbeza daripada kek biasa!

Blueberries, biji bunga matahari, dan walnut juga reaktif terhadap persekitaran alkali dan mengalami perubahan warna yang sama apabila jumlah atau pengedaran baking soda dimatikan.

Mempunyai soalan sains makanan? Beritahu kami!

Berkaitan: Resipi Graffiti: Kue Carrot Secret of Pasanen

(Imej: ahli. Flickr berlesen di bawah Creative Commons)