Del Monte Fresh Produce telah bermain-main dengan terikan nanas sejak tahun 2005 yang mengubah warna dan rasa buahnya. Kerja-kerja yang dipatenkan mereka telah diwujudkan dalam nanas yang lebih manis yang juga berwarna merah jambu. Nanas kejuruteraan genetik itu menerima pelepasan daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat A.S. pada Disember lalu dan kini membuat kehadirannya diketahui di media sosial.

Tumbuh di Costa Rica, nanas telah dinamakan Rosé Pineapples oleh syarikat. Nama itu mungkin merupakan percubaan untuk melompat pada kereta muzik rosé, kerana minuman telah menjadi lebih popular sejak beberapa musim lalu.

Bagaimanakah nanas menjadi merah jambu? Ringkasnya, gen mereka telah berkemungkinan besar. Lebih khusus lagi, mereka telah mengubahsuai tahap enzim spesifik dalam nanas. Pada asasnya, nanas mengandungi pigmen merah jambu (lycopene) dan pigmen kuning (beta karoten). Proses semulajadi bertukar menjadi merah jambu menjadi kuning, tetapi enzim yang berubah terus merah jambu dalam buah.

Satu jawatan yang dikongsi oleh The Gourmand and Gourmet (@gourmandgourmet) pada

“(Del Monte) mengemukakan maklumat kepada agensi untuk menunjukkan bahawa nanas daging merah jambu adalah sebagai selamat dan berkhasiat sebagai rakan konvensionalnya,” kata FDA. “(Del Monte) nanas baru telah dihasilkan secara genetik untuk menghasilkan tahap enzim yang lebih rendah dalam nanas konvensional yang menukar likopen pigmen merah jambu ke karoten karbon pigmen kuning. Lycopene adalah pigmen yang menjadikan tomato merah dan tembikai merah jambu, jadi ia biasa dan selamat digunakan. ”

Sekiranya anda melihat nenas merah jambu yang beredar media sosial, berhati-hati. Nenas yang telah diubahsuai dilaporkan akan kelihatan normal di luar dan berwarna merah jambu di bahagian dalamnya. Kebanyakan gambar yang beredar di internet diubah suai, seperti nanas.

Bagi citarasa mereka, menurut Del Monte nanas mempunyai “daging merah jambu yang manis-manis.”

Adakah terdapat keperluan untuk nanas merah jambu? Tidak betul. Sekiranya warna merah jambu adalah hasil sampingan percubaan untuk menyemai nanas, itu satu perkara. Tetapi jika nanas dipertingkatkan secara sengaja menjadi merah jambu untuk pemasaran atau penjenamaan, maka itu bermasalah. Slate menyoroti arus bawah yang mengganggu apa-apa yang berwarna merah jambu dan segala-galanya berkaitan dengan jantina:

Terus terang, saya tertanya-tanya mengapa ia mengambil masa yang lama. Dengan peningkatan kesedaran kanser payudara sejak beberapa dekad yang lalu, kami telah melihat botol air merah jambu, bathrobes merah jambu, jet pejuang merah jambu. Buah merah jambu adalah peluang pasaran yang besar yang hanya memohon untuk dimanfaatkan. Akhirnya, gergasi buah Del Monte telah mengamati panggilan itu, menaikkan gen nanas untuk meningkatkan kadar lycopene buah, pigmen yang membuat tomato dan tembikai merah. Walaupun nanas baru itu berwarna merah jambu di dalamnya, ia dilaporkan kelihatan seperti nanas kuning di luar, dan ia digelar “Rosé.” Ooh la la!