Sunchokes, yang juga dikenali sebagai artichokes Yerusalem, adalah sejenis umbi yang sangat menarik dengan rasa halus, seperti artichoke, dan mereka semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, muncul di pasaran petani dan menu restoran di seluruh negara. Tetapi sebelum anda pergi pesta sunchoke, anda harus tahu nama samarannya yang tidak rasmi: Fartichoke.

Bon Appétit menemui reputasi buruk sunchoke semasa bercakap dengan chef René Redzepi dari restoran Noma di Denmark. Redzepi tidak pernah melayani mentah mentah kerana inulin, karbohidrat yang terdapat di sunchokes, boleh menyebabkan gas yang serius dan kembung – maka nama samaran itu.

Tetapi sebelum anda melepaskan sunchokes sepenuhnya, ketahui bahawa kepekaan terhadap inulin berbeza dari orang ke orang dan tidak semua sunchokes mengandungi jumlah inulin yang sama.

Secara spesifik, kandungan inulin anak cucu mungkin bergantung pada saiznya, atau berapa banyak pucuk yang dikeluarkan, dan kesan karbohidrat (yang rosak ke fruktosa dalam usus) jauh lebih ketara jika anda seorang isu genetik fruktosa. Sekiranya anda mendapati bahawa epal, sebagai contoh, mendapat perkara yang bergerak dan gemetar di bawah, sunchokes mungkin bukan untuk anda.

Apabila diragukan, ambil perlahan. Dan mungkin melangkau mangkuk besar panggang sunchokes ketika anda sedang makan malam untuk tetamu.

• Baca The Dark Side of Sunchokes di Bon Appétit

Berkaitan: Gunakan Perhatian Ketika Makan Escolar

(Gambar: Lilyana Vynogradova / Shutterstock)