Sebelum kita dapat menghargai steak ham sebagai ramuan dalam memasak kita, kita perlu terlebih dahulu mengatasi kenangan zaman kanak-kanak lembaran tebal daging merah jambu dengan pinggang yang kering, berkerut plonked langsung dari kuali ke piring kami. Shudder. Nasib baik, makan malam yang cepat bukan sekadar stik ham yang baik…

A steak ham benar-benar hanya satu keping ham dari keseluruhan panggang ham. Walaupun keseluruhan ham kurang daripada satu paun daripada stik ham, kami tidak biasanya keperluan keseluruhan ham jadi membeli pemotongan stik yang lebih kecil akhirnya menjadi lebih murah untuk kita. Jika anda mendapati mereka dijual dan ingin menyimpan, mereka juga sangat mudah untuk membekukan dan mengambil sedikit masa untuk mencairkan.

Seperti babi dan babi garam, hanya sedikit ham boleh menambah banyak rasa kepada hidangan. Ia membekalkan hidangan dengan rasa manis dan berasap yang kita dapati lebih halus daripada produk daging babi yang lain. Biasanya, kami memotong stik ham ke dalam kubus dan membuangnya ke dalam frittatas, sup, dan kaserol.

Satu perkara yang harus diperhatikan ialah stik ham biasanya tidak dimasak sebelum dimasak. Sekiranya anda merancang untuk menggunakannya dalam persediaan yang sejuk, pastikan anda memasaknya dengan cepat sebelum menambahnya. Ham ham akan memasak hanya dalam masa satu atau dua minit, dan stik keseluruhan hanya akan mengambil sedikit masa lagi.

Adakah anda memasak dengan stik ham?

Berkaitan: Rasa Tempat: Rasa Selatan dan Bahan-bahan

(Imej: Emma Christensen untuk Kitchn)