(Kredit imej: Jessie Kanelos Weiner)

Sekiranya ada satu perkara yang menggembirakan para penonton pasaran tahun ini, pastinya strawberi itu. Selepas musim sejuk sayur-sayuran akar, peluang untuk memunculkan beri merah yang terang di dalam mulut anda sukar untuk ditentang. Tetapi adakah anda tahu, botanis bercakap, stroberi tidak benar-benar beri?

Kebenaran Mengenai Strawberi

Sekiranya anda ingin mendapatkan botanikal mengenai buah beri, sains mentakrifkan buah beri sebagai “buah-buahan yang berdaun dari ovari tunggal.” Ini tidak berlaku untuk strawberi (atau raspberi, untuk perkara itu), walaupun ia adalah benar kepada alpukat dan labu.

Terlepas dari itu, strawberi adalah ramuan musim bunga yang indah – peringatan bahawa cuaca yang lebih hangat masih dalam perjalanan. Lebih baik lagi jika kita dapat menemui salah satu versi yang lebih kecil, liar, seperti penyair Robert Graves menulis dalam puisinya “Wild Strawberries.”

Strawberi yang tumbuh di taman
Adalah baik dan halus,
Tetapi lebih manis seperti yang diketahui orang bijak
Spring dari pokok hutan

A Brief (kek) Sejarah Strawberi

Strawberi liar boleh didapati di pelbagai kawasan di seluruh dunia, tetapi strawberi taman pertama ditanam di Brittany, Perancis pada abad ke-18. Di Amerika Syarikat, pengeluaran strawberi bermula pada awal tahun 1800-an.

Pada penghujung tahun 1830-an, penanam dan penanam Massachusetts, Charles Hovey memperkenalkan Hovey Strawberry, salah satu kultivar popular pertama yang membantu membangunkan industri strawberi New England.

(Kredit imej: Jessie Kanelos Weiner)

U-Warna Berry Patch

Tidak boleh mendapatkan tangan anda di stroberi segar, liar atau sebaliknya? Anda boleh mewarna sendiri. Ilustrasi yang indah ini (yang anda boleh mencetak dan warna!) Berasal Syurga yang boleh dimakan, buku pewarna oleh Jessie Kanelos Weiner yang ditujukan kepada hasil bermusim.

“Apabila makanan tertentu dikhaskan untuk masa-masa tertentu, kenangan rasa yang lebih besar dicipta,” kata Kanelos Weiner. Dan itulah sebabnya mengapa kita semua suka strawberi musim bunga begitu banyak. Pergi, pilih, dan warna!

Muat turun (dan Cetak) Halaman Mewarna Bersaiz Penuh

Ilustrasi yang boleh dicetak ini adalah salah satu daripada banyak di Edible Edible, buku pewarna oleh Jessie Kanelos Weiner menumpukan kepada hasil bermusim. Kami memaparkan ilustrasi dari buku di The Kitchn setiap minggu pada bulan April.

(Kredit imej: Jessie Kanelos Weiner)

Cari Buku Jessie:

Syurga yang boleh dimakan oleh Jessie Kanelos Weiner