Ingat 80an? Nah, jika anda dilahirkan selepas penciptaan komputer peribadi, mungkin anda tidak. Di suatu tempat di antara pertemuan masakan nouvelle sarat buah, kegilaan neon, dan obsesi yang dipimpin Crocodile Dundee untuk apa-apa dari “Down Under,” buah kiwi memasuki kotak makan tengah hari dan salad buah di seluruh negara ini. Nampaknya ganjil sekarang, tetapi mereka dianggap agak eksotik.

Di manakah anda pergi selepas hijau? Sekiranya anda bernasib baik, anda sudah mengetahui tentang Baby Kiwi, sepupu-sepupu yang bersaiz dan tidak berkulit dengan musim pendek yang menggembirakan.

Golden Kiwi yang manis dan manis kini boleh didapati, dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Rasa kurang tart daripada tepung buah tradisional, hampir seperti pir masak.

Musim Kiwi di Bay Area adalah November hingga Mei, tetapi seringkali buah yang anda akan dapat dari New Zealand sekarang. Kekurangan fuzz yang ketara menjadikannya lebih mudah untuk memakan kulit, yang hampir menggandakan pemakanan. Cuba mencampurkan dua warna bersama-sama untuk salad sinar matahari, atau lapisan dengan yoghurt Yunani tajam untuk snek bila-bila masa.

Kami telah rhapsodized tentang perkara-perkara ini sebelum ini – lihat Makan Ini: Kiwi Emas dan Lima Cara untuk Makan Lebih Buah.

Ini adalah oleh Sarah, yang terpilih untuk salah seorang jawatan penulis baru kami. Selamat datang Sarah!