(Kredit imej: Lisa Pepin)

Siapa: Nguyen Van Binh
Apa: Tembikar
Di mana: Bat Trang, Hanoi, Vietnam

Kampung Bat Trang di Vietnam, dikenali dengan set teh teratai yang rumit, mangkuk biru dan putih, dan hidangan tahan lama yang indah. Bat Trang hanya mungkin kampung kerajinan kuno yang paling terkenal di Vietnam, dan seramik buatan tangannya boleh ditemui di kedai-kedai di seluruh dunia, termasuk IKEA, Target, dan 10,000 Kampung.

Anda telah meneroka Bat Trang sendiri. Tetapi bagaimana tembikarnya dibuat? Datanglah dengan teliti kerja harian di perkampungan pembuat tembikar ini.

(Kredit imej: Lisa Pepin)

Bertemu Nguyen Van Binh

Nguyen Van Binh dibesarkan di Bat Trang dan belajar bagaimana membuat tembikar dari bapanya. Dia dan isterinya sendiri memiliki kilang membuat tembikar tepat di tengah-tengah bandar yang membuat segala macam bentuk dan warna tembikar. Mereka mempunyai kira-kira 10 pekerja yang mengisi pesanan untuk Itali, Perancis, Jepun, Korea, Australia, dan negara-negara lain ketika mereka masuk, dan bengkelnya mengeluarkan gerabah setiap hari kecuali hari libur.

(Kredit imej: Lisa Pepin)

Bagaimana Tembikar Dibuat

Langkah paling sukar membuat tembikar juga merupakan langkah pertama: menafsirkan apa yang pelanggan inginkan dalam pesanan mereka. Setelah saiz dan bentuk tembikar telah ditentukan, warna sayu memutuskan jenis tanah liat yang akan digunakan oleh Binh. Bahagian favoritnya membuat tembikar membuat glazes, kerana, seperti yang dikatakannya, dia dapat membuat sesuatu yang baru.

(Kredit imej: Lisa Pepin)

Tanah liat: dicelup, berbentuk, dan kering

Tanah liat kemudian dicelup untuk pesanan dan disempurnakan untuk memastikan kelancaran produk siap. Kemudian, tanah liat sama ada dituangkan ke dalam acuan, atau, jika pesanan menentukan bahawa produk itu buatan tangan, ia berputar pada roda. Warga asing cenderung untuk menghargai produk buatan tangan. Kemudian, mereka semua diperiksa dua kali untuk keseimbangan dan kesamaan, dan kemudian disimpan semasa mereka kering.

Tembikar: Dihiasi, Berkilat, dan Dihantar

Setelah kering, potongan-potongan dibersihkan dan dilapis secara individu, menghapuskan sebarang tepi bergerigi. Proses ini menghasilkan banyak habuk, dan setiap bahagian mendapat pemadaman menyeluruh sebelum pergi ke langkah seterusnya: menghias. Ini boleh dilakukan dengan pelekat, alat ukiran, atau kuas, bergantung kepada produk akhir.

Setelah dihiasi, tembikar itu berkilau, dan kemudian ia kembali untuk satu lagi pembersihan dan kaca. Langkah terakhir ialah memecat tembikar dan, jika perintah itu memanggilnya, capkan bahagian bawah dengan simbol pelanggan.

(Kredit imej: Lisa Pepin)

Secara keseluruhan, ia mengambil masa kira-kira empat hari untuk menyelesaikan sekeping dan kira-kira satu minggu untuk mengisi pesanan. Tembikar Binh cenderung untuk dijual di bawah nama-nama lain, jadi cap kapurnya yang mewakili Bat Trang biasanya tidak menandakan kerjanya. Tetapi Binh masih gembira untuk membiarkan karyanya mewakili Bat Trang; potters kampung memegang jiwa kampung, katanya, dan dia bangga menjadi sebahagian daripada komuniti yang ramah yang ditujukan untuk seni yang pelbagai.

Perintah Pottery dari Nguyen Van Binh

Untuk melihat lebih banyak tembikar Binh dan membuat pesanan:

  • Lawati laman web Nguyen Van Binh
  • E-mel Nguyen Van Binh secara langsung

Terima kasih, Binh, dan penterjemah Thu Duong!