Linguine dengan Clams

(Kredit imej: Maria Siriano)

Adakah anda masih ingat gigitan pertama anda dengan saus klapa putih, lobster bisque dengan sherry, atau Marsala ayam yang lazat? Memasak dengan wain putih membawa keseimbangan, buah, dan keasidan kepada begitu banyak resipi kegemaran kami. Sebaik sahaja anda bergerak di kedai runcit “wain memasak” (dan saya menasihatkan anda untuk berbuat demikian!) Dan memperkenalkan walaupun wain putih yang berharga sederhana ke dalam persamaan (biarkan bahawa $ 40 Chardonnay dalam peti sejuk wain), kemungkinan dan gaya memasak anda berkembang pesat.

Berikut adalah lima wain putih yang masing-masing indah untuk dimasak dengan cara mereka sendiri.

5 Gaya Terbaik Wain Putih untuk Memasak Dengan

Setakat ini, gaya anggur yang paling serba boleh untuk dimasak adalah wain putih kering dan kering. Kaya, oaky putih boleh menjadi pahit semasa proses memasak, manakala putih manis boleh caramelize semasa deglazing atau menambah manis yang tidak diingini untuk hidangan tertentu.

Sebagai wain memasak, ia menjadi bahagian bersepadu dari keseluruhan hidangan, dan nuansa halus hampir selalu hilang; Oleh itu, wain berkualiti tinggi hanya digunakan untuk digunakan selesai hidangan, di mana ia akan menjadi komponen yang dipaparkan. Kecuali itu, pilih wain putih yang sederhana, boleh dibelanjakan, dan belanjakan wang tambahan untuk bahan-bahan berkualiti.

Ayam dan Cendawan yang mabuk

(Kredit imej: Joe Lingeman)

1. Crisp White Wine (Seperti Pinot Grigio, Sauvignon Blanc & Unoaked Chardonnay)

Ini adalah kategori go-to anda. Jika boleh, pilih wain yang mempunyai kandungan alkohol sederhana (idealnya antara 10 hingga 13 peratus) dan keasidan yang murah hati. Mengapa? Wain beralkohol yang tinggi mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mengurangkan dan sering tidak mempunyai keasidan yang diperlukan, iaitu apa yang menambah kesan yang terang dan lembut selepas kita.

Tiga varietal anggur kegemaran saya untuk memasak adalah Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, dan Chardonnay yang tidak disengajakan. Pinot Grigio adalah yang paling neutral dari ketiga, yang menjadikannya yang paling serba boleh. Sauvignon Blanc menyediakan keasaman rasis, yang lazat lazat dalam hidangan makanan laut atau dengan saus yang menggunakan krim berat. Chardonnay menyumbang paling kaya kepada ketiga-tiga mereka.

Saya tahu ia kelihatan tidak benar, tetapi elakkan membeli wain berlabel “wain memasak,” kerana mereka sering mengandungi garam dan aditif lain. Secara umum, pilih wain putih yang tidak dibakar, kering dan sederhana. Dalam secubit, anda boleh menggantikan vermouth kering. Bonus? Walaupun sedikit lebih mahal, vermouth mempunyai jangka hayat yang lebih panjang, yang menjadikannya pilihan yang baik untuk mereka yang hanya menyerap sesekali.

5 Sangat Minum Crisp, Kering Kering untuk Masak

  • Duck Pond Pinot Gris, Willamette Valley, Oregon, $ 15
  • Gabbiano Pinot Grigio della Venezie IGT, Itali, $ 8
  • Kotak hitam Sauvignon Blanc Valle Central, Chile, $ 15 (ini adalah kotak 3 liter, yang mewakili purata $ 3.75 setiap botol)
  • Toad Hollow, Chardonnay, Mendocino County, California, $ 14
  • Mouton Cadet, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Perancis, $ 9

Sup Cooker Krim Cendawan Sup

(Kredit imej: Joe Lingeman)

2. Sherry kering

Seperti Iman, saya mempunyai sebotol ini di dapur saya setiap masa. Hanya pada petang ini, saya selesai dengan periuk sup ayam dan kembang kol dengan sherry, dan ia mencerahkan sup dan menambah satu lagi lapisan kedalaman dan dimensi. Sherry adalah serba boleh – ia adalah baik untuk deglazing, membawa kedalaman kepada sos krim, dan bijak bersama pembuka selera seperti tiram.

Saya pilih untuk Sherry untuk memasak dengan

  • Taylor Wine Company Dry Sherry, New York, $ 7

Domenica Marchetti’s Carrot Polenta Cake dengan Marsala

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

3. Marsala kering

Walaupun lazat dalam ayam klasik atau daging ayam Marsala, anda perlu mencubanya dan cuba menggabungkan wain kering yang rumit ini dalam persiapan jeruk. Cara kegemaran saya sendiri untuk menggunakan wain Marsala adalah dalam pencuci mulut Itali zabaglione.

Saya memilih untuk Marsala untuk memasak dengan

  • Cantine Florio Fine Marsala Dry, Sicily, Itali, $ 13

Ayam Mustard Perancis Creamy

(Kredit imej: Joe Lingeman)

4. Wain berkilauan

Sudah tentu, wain berkilauan sangat sesuai untuk vinaigrette Champagne atau sorbet, tetapi ia adalah pengganti yang hebat untuk wain kering, putih di beurre blanc. Gelembung menghilang ketika dimasak, jadi ini adalah peluang yang baik untuk menggunakan apa-apa sisa buasir selepas pesta (bukan masalah ini pernah menjadi masalah di rumah saya!).

My Pick untuk Wain berkilauan untuk Masak Dengan

  • Poema Cava, Brut, Penedés, Sepanyol, $ 12

Kacang-Goreng dan Asparagus

(Kredit imej: Maria Siriano)

5. Kering Madeira

Dihasilkan dalam empat gaya yang berbeza, Madeira adalah wain Portugis yang diperkuat dari pulau-pulau Madeira. Pilih “Sercial,” gaya kering yang berfungsi sebagai aperitif yang menyegarkan. Gunakan Madeira dalam sos untuk daging lembu klasik Wellington, sebagai tambahan kepada saus, atau sebagai pengganti untuk Sherry dalam hampir mana-mana resipi.

Pilihan saya untuk Madeira untuk Masak

  • Cossart Gordon & Co. 5 Tahun Lama Sercial Madeira, Portugal, $ 22

Bagaimana jika saya tidak mahu menggunakan alkohol?

Terdapat beberapa pilihan bebas alkohol yang boleh anda gunakan sebaliknya masih memberi rasa kepada apa sahaja yang anda masak. Untuk sesuatu yang hampir meniru wain, cuba verjus, yang merupakan jus yang ditekan dari anggur yang tidak berair, atau Vin Sante, yang terbuat dari anggur yang tidak beres. Selain itu, ayam olahan atau stok sayur-sayuran yang baik, dipertingkatkan dengan sudu lemon atau cuka, adalah pilihan yang anda mungkin ada di tangan.