(Kredit imej: Kelli Foster)

Salah satu sayuran terbaik musim panas adalah jagung di tong. Tidak ada apa-apa seperti rasa manisnya – tetapi tidak ada apa-apa yang teruk, sama ada apabila anda memotong tongkol itu. Antara jus jagung squirting di seluruh meja, dan kernel melompat dari pinggan anda, kerja ini mengambil beberapa kemahiran – atau beberapa helah mudah untuk memudahkan. Berikut adalah tiga cara mudah untuk menjinakkan kijal jagung terbang anda pada musim panas ini.

Anda boleh membeli penari jagung – alat khas dengan tujuan untuk mengeluarkan kernel dari telinga jagung – tetapi saya bukan satu untuk barangan dapur tunggal. Sebaliknya, terdapat beberapa barang yang mungkin anda miliki di dapur anda yang boleh membantu anda memotong jagung dari tongkol tanpa membuat kekacauan.

(Kredit imej: Kelli Foster)

3 Mudah, Cara Tidak Matang untuk Memotong Jagung dari Cob

1. Gunakan dua mangkuk – satu besar, satu kecil.

Saya pernah bergantung kepada satu mangkuk besar untuk tugas ini, tetapi saya mendapati ia sukar untuk mendapatkan pisau di dalam mangkuk untuk mencapai kernel di dasar tong. Tambah satu mangkuk kecil ke persamaan, dan tugas ini lebih mudah. Letakkan mangkuk kecil terbalik di dalam mangkuk besar. Kemudian berdiri jagung – di bahagian bawah – di atas mangkuk yang lebih kecil, dan gunakan pisau tajam untuk mengiris sepanjang cob. Daripada terbang dengan cara yang mana, biji akan dikumpulkan di bahagian bawah mangkuk.

(Kredit imej: Kelli Foster)

2. Gunakan papan pemotong.

Banyak kaedah berdiri tinggi jagung untuk memotongnya. Bukan satu ini. Sebaliknya, letakkan telinga jagung yang diikat di atas papan pemotong, dan potong sisi kob untuk mengeluarkan kernel. Kemudian putar tong supaya ujung rata (potong) berada di bahagian bawah terhadap papan. Teruskan memotong dan memutarkan jagung sehingga semua biji dikeluarkan.

(Kredit imej: Kelli Foster)

3. Gunakan kuali kek roti atau malaikat.

Kuali penaik ini bukan hanya untuk kek. Mereka juga berganda sebagai cara yang berguna, bebas huru-hara untuk memotong jagung dari tongkol. Selepas jagung dicincang, letakkan hujung jagung di dalam lubang tengah kuali penaik. Pegang hujung tongkol, dan gunakan pisau tajam, potong ke bawah tongkol untuk mengeluarkan kernel, yang akan mengumpul di bahagian bawah kuali.

Resipi dengan Jagung Segar

  • Summer Corn Salad
  • Panggang Keju Tomato, Jagung, dan Kambing Keju
  • Jagung Caramelized dengan Tomato dan Bacon
  • Esquite (Salad Jagung Mexico)