(Kredit imej: Lubang Arnab / Shutterstock)

Orang selalu bercakap tentang apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan tidur malam yang baik dan bagaimana untuk mempunyai pagi yang baik. Tetapi bagaimana dengan waktu malam yang membawa kepada perkara itu? Anda tahu, beberapa jam yang kita semua mempunyai antara kerja dan tidur. Berikut adalah perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk malam yang baik.

(Kredit imej: Emily Billings)

1. Buat katil anda pada waktu pagi.

Kami tahu anda telah mendengar ini sebelum ini (jika tidak dari ibu anda, kemudian dari semua cerita majalah darn di luar sana). Jadi mengapa anda masih tidak menarik mereka yang menutupi sebelum anda pergi untuk bekerja? Kami tidak mengatakan bahawa anda perlu membuat sudut katil hospital yang teruk – hanya lakukan minimum. Dengan cara ini, apabila anda pulang ke rumah, bilik tidur anda bukanlah keadaan yang panas.

Atau dapatkan cheat ini: Katil Anda Membuat Diri Dengan Penciptaan Duvet Pintar ini di Terapi Pangsapuri

2. Berhenti membaca e-mel tersebut.

Sarah dalam perakaunan mungkin merasakan perlu menghantar e-mel kepada anda pada jam 10 pagi, tetapi anda tentu tidak perlu menjawab pada jam itu. Anda tidak perlu membacanya. Perhatikan sempadan yang berfungsi untuk anda (mungkin ia bermula sebaik sahaja anda meninggalkan pejabat? Atau sebelum anda duduk untuk makan malam?) Dan berpegang kepadanya. Sekiranya anda perlu, biarkan pasukan anda di pejabat tahu bahawa anda tidak semestinya menyemak e-mel anda pada waktu malam.

3. Letakkan PJ anda pada awal.

Jika anda tidak meninggalkan rumah pada waktu malam, 100 peratus dibersihkan untuk memakai baju tidur anda sebaik sahaja anda berjalan di pintu. Rambut boleh masuk ke bun berantakan, kanta sentuh boleh dikeluarkan, dan kaus kaki yang selesa boleh keluar. Anda selesai kelihatan seperti manusia untuk hari ini.

Pergi membeli-belah: 8 Piyama Bertemakan Makanan untuk Impian Sweet (and Savory)

(Kredit imej: Lauren Volo)

4. Buat makan malam.

Walaupun anda hanya membuat diri anda sandwic, ada sesuatu yang memberi penghargaan, menenangkan, dan hanya sekadar senang untuk membuat makan malam anda sendiri. Anda tidak perlu menghabiskan apa-apa wang tambahan, anda tidak perlu menunggu penghantaran, dan anda tidak perlu menyelesaikan apabila sebahagian daripada perintah itu tidak dapat dielakkan muncul salah.

Beberapa Resipi yang Disyorkan

  • 12 Makan Malam Weeknight yang Sihat pada Anggaran
  • Bowl Gaya Korea dan Brokoli
  • Tomato Tomat dan Sup Udang
  • Makanan Weeknight Pantas

5. Rancang ke hadapan untuk makan malam tersebut.

Memasak malam minggu selalu akan lebih mudah jika anda merancang terlebih dahulu. Ini bermakna membeli belanja runcit untuk minggu ini (tidak ada perjalanan terakhir ke kedai!), Membuang daging beku yang diperlukan, dan membina rancangan yang jelas untuk apa yang anda ingin buat.

Petua untuk Menariknya

  • 12 Perkara Terbaik untuk Sentiasa Ada di Tangan untuk Pemantauan Sihat, Sihat
  • 5 Tips Membuat Makan Malam lebih cepat & Mudah

6. Bertemu kawan atau tiga orang.

Kenapa tunggu hujung minggu untuk bersenang-senang? Bertemu dengan jam gembira, kelas berputar, atau berjalan-jalan di sekitar taman tempatan, atau dapatkan beberapa wanita untuk makan malam. Anda bekerja keras (ish) sepanjang hari dan anda berhak melakukan sesuatu yang menyeronokkan dengan jam kerja anda.

Berkaitan: 10 Soalan untuk Tanya Rakan Lama di Meja Makan Malam

7. Tonton sedikit TV.

Sekiranya anda belum menonton Inilah kita, anda perlu. Ditto untuk katalog Great British Bake Off episod. Hanya berhati-hati – anda tidak perlu puas-menonton semua ini sekaligus. Biarkan diri anda menonton jumlah yang sesuai dan kemudian matikan tiub.

8. Nikmati coklat coklat.

Anda mungkin tidak dapat mewajarkan keseluruhan bar coklat (kecuali jika ia benar-benar salah satu daripada hari itu), tetapi tidak ada yang salah dengan mempunyai sekeping persegi atau sedikit beberapa malam seminggu. Ini terutama perlu jika anda mengidam permen selepas makan malam.

(Kredit imej: Emily Ho)

9. Mempunyai beberapa teh.

Teh tertentu (seperti Earl Grey, chai, dan beberapa teh hijau) mengandungi kafein yang mencukupi agar mereka dapat menahan anda. Tetapi teh herba seperti halia dan chamomile boleh membantu anda mengetuk. Minum untuk bantuan tidur atau hanya kerana anda suka rutin.

Buat ini: Teh Turmeric-Ginger

10. Tetapkan penggera sebelum tidur.

Selain daripada penggera pagi anda (penggera?), Pertimbangkan untuk menetapkan satu untuk waktu malam juga. Katakan anda suka berada di tempat tidur setiap malam dengan 11 dan mengambil masa satu jam untuk mencuci dan benar-benar turun. Kemudian anda perlu menetapkan penggera anda selama 10 dan ia akan mengingatkan anda bahawa tiba masanya untuk memulakan rutin anda.

11. Baca di katil.

Sebaik sahaja anda dibasuh dan tidur, anda boleh menikmati sedikit masa tambahan di bawah penutup. Simpan skrin jauh (kerana, cahaya biru!) Dan baca majalah atau buku. Anda tahu, perkara-perkara yang terus berkembang kerana anda tidak pernah melihat masa untuk melihatnya?

Adakah kita terlepas sebahagian daripada rutin waktu malam anda? Kongsi perkara kegemaran anda dalam komen!

(Kredit imej: Kitchn)