Malah semasa pertengahan musim panas (musim tomato), anda masih memerlukan kaleng atau tiga buah tomato dalam pantri anda. Anda mungkin tidak membuat cabai atau rebus tahun ini, tetapi keadaan pasta zoodle dan pizza buatan sendiri di panggangan masih menjadi pesaing.

Itu hanya meninggalkan satu soalan besar: Jenama mana yang terbaik?

Rak pasaraya dimuatkan dengan pilihan, dari penyediaan (diced, dihancurkan, dan dibakar) kepada pelbagai tomato itu sendiri (roma, San Marzano, gaya San Marzano). Malangnya, hanya ada satu cara untuk mengetahui jika kandungan di dalamnya sama seperti gambar pada label: Buka mereka dan berikan mereka satu percubaan. Atau mungkin ada cara kedua: Bacalah ujian rasa terperinci ini.

Bagaimana Kami Menang dan Menguji Tomato Tin

Saya memukul lima pasar raya dan mengambil pelbagai jenama yang dijual di kawasan di seluruh negara. Saya memberi tumpuan kepada tomato kupas keseluruhan, kerana jika anda mempunyai kalori, anda boleh dengan mudah menjadikannya dadu, hancur, atau rebus tomato jika anda mahu. Tambahan pula, saya bersedia bertaruh bahawa hanya tomato terbaik yang boleh dimakan secara keseluruhan. Semua kecuali satu telah ditanam dan diproses di dalam negeri.

Saya bertanya kepada jiran sekolah menengah yang rajin untuk datang dan menaruh rasa yang buta untuk saya, dan kemudian saya menjemput banyak kawan untuk datang dan membantu saya merasai. Memandangkan jenama yang bersebelahan adalah pembukaan mata. Pasti, mereka semua rasa seperti tomato, tetapi ada yang lebih jelas dalam rasa tomato berbanding yang lain. Ia seperti perbezaan antara tomato matang dan belum masak. Dan teksturnya berkisar dari mealy hingga terlalu tegas.

Kebanyakan jenama menambah garam, dan semua mempunyai sedikit asid sitrik, yang memastikan tomato mencapai tahap keasidan yang betul untuk pengalengan yang selamat. Semua kecuali satu (Cento, import Itali) mempunyai kalsium klorida yang ditambah untuk membantu tomato mengekalkan bentuknya. Ini adalah amalan standard untuk tomat dadu, tetapi nampaknya piawaian untuk semua tomato yang ditanam dan diproses di Amerika Syarikat juga.

Di samping itu, semua jenama domestik dibungkus dengan jus. Ini mempunyai rasa tomato yang cerah dan segar berbanding dengan yang diimpor yang dibungkus dalam purée, yang kelihatannya lebih kaya dan saucy – dan sempurna untuk masakan tomat, ke hadapan yang panjang, seperti Bolognese. Untuk sup sayur-sayuran ringan, tomato dalam jus mungkin lebih baik.

Saya juga melihat beberapa label yang disebut “stim-peeled.” Apa ini semua? Menghidupkan pemproses sama ada tomato kupas dengan memberi mereka sebentar di dalam mandi air kencing (lebih cekap dan kos efektif) atau dengan mengelupas stim (lebih mudah pada alam sekitar). Lye digunakan dalam pemprosesan makanan yang berlainan, termasuk zaitun, dan nampaknya tidak menimbulkan masalah kesihatan bagi pengguna. Tetapi perlu diperhatikan bahawa jenama organik perlu menggunakan kaedah stim untuk mengekalkan status organik mereka.

Ubat Tomato Tomato

(Kredit imej: Danielle Centoni)

1. Cento (dibungkus dalam purée), $ 5.99 untuk 28 auns

Ini mempunyai rasa tomato kaya dan bersahaja dengan rasa manis semulajadi. Seorang penyanyi bersumpah bahawa perlu ada gula. Tidak. Dan mereka juga dibungkus garam jauh lebih rendah daripada jenama lain (20 miligram setiap hidangan berbanding 220 miligram atau lebih, kecuali tomato tanpa garam). Mereka tidak mempunyai kecerahan # 2, mungkin kerana garam yang berkurangan dan kerana mereka dibungkus dalam bentuk. Ini adalah tomato pelbagai San Marzano, ditanam di kawasan yang sama di Itali sebagai San Marzanos yang disahkan, tetapi ini sebenarnya tidak disahkan oleh Cosorzio San Marzano.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

2. O Organik (dibungkus dalam jus) $ 3.29 untuk 28 auns

Ini adalah detik yang sangat dekat, walaupun bagi sesetengah tasters ia nombor satu. Kita semua menyukai rasa tomato cerah, seimbang, masak dan segar. Apabila kami mengetahui ia adalah jenama kedai Safeway, kami berlompat. Perlu diingat, bagaimanapun, ini mempunyai 220 miligram natrium setiap 1/2 cawan berkhidmat – lebih daripada apa-apa jenama lain.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

3. Muir Glen (dikemas dalam jus), $ 3.49 untuk 28 auns

Muir Glen secara konsisten berpangkat di atau berhampiran puncak ujian rasa tomato, dan ia pasti menjaringkan tinggi dengan kami untuk rasa tomato masaknya. Tetapi ia adalah satu nota kecil berbanding dengan pilihan pertama dan kedua kami. Ia mungkin telah menggagalkan tempat nombor dua jika ia bukan untuk tekstur terlalu tegas tomato. Ada juga yang mempunyai kulit besar yang masih memegang mereka. Seperti semua jenama lain yang kami cuba (kecuali Cento), mereka diasinkan dengan kalsium klorida, yang biasanya ditambah untuk membantu tomato mengekalkan bentuknya (terutama tomat dadu). Dalam kes ini, mungkin syarikat itu overdid itu.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

4. Import Simpson, $ 3.99 untuk 28 auns

Walaupun tomato ini mempunyai rasa yang baik, teksturnya adalah sempadan mealy. Apabila kami mendedahkan jenama, kami mempunyai “Oh, yang satu” itu. Tin ini kelihatan di mana-mana, dengan label yang mudah dikelirukan dengan tomato San Marzano yang diimport dari Itali. Ada beberapa perbualan Itali, huruf “SMT” berdiri untuk nama jenama (dengan cara itu, label yang digunakan untuk membaca “San Marzano”) dan perkataan “Import” dalam nama syarikat. Jadi apa yang sebenarnya dalam kaleng itu? Pelbagai tomato di San Marzano, yang syarikat itu telah menjadi tanda dagangan sebagai “San Merican” (baca cetakan halus kecil), yang ditanam di Amerika Syarikat. Tomato domestik hanya baik oleh saya. Saya hanya berharap syarikat itu menawarkan lebih banyak ketelusan mengenai ladang, amalan pertanian, dan kawasan yang semakin meningkat.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

5. Makanan Keseluruhan 365, $ 1.69 untuk 28 auns

Rasa keseluruhannya mengingatkan sup tomato – dengan kata lain, cahaya dan cerah, tetapi kurang mendalam. Namun, dengan harga yang baik di bawah $ 2, mereka tawar-menawar yang sihat dan enak.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

6. Hunt’s, $ 2.59 untuk 28 auns

Secara keseluruhan, tomato ini kelihatan dan terasa berair, dan tidak mempunyai apa-apa rasa sebenar. Mereka tidak buruk – hanya dilupakan.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

7. Dapur Tandatangan, $ 2.49 untuk 28 auns

Ini seolah-olah menjadi jenama kedai lain, kadang-kadang dilabel sebagai Safeway Kitchens. Tomato adalah hambar, dengan jus yang sangat berair.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

8. Kroger, $ 1.13 untuk 28 auns

Sangat hambar dan tomato walaupun kelihatan tidak matang. Hujung batangnya begitu pucat sehingga hampir kelihatan hijau.

(Kredit imej: Danielle Centoni)

9. Trader Joe’s Unsalted, $ 1.59 untuk 28 auns

Kami terkejut secara kolektif untuk mengetahui satu sampel yang kita semua benci, yang sesetengah orang bahkan meludah, adalah dari TJ yang kita cintai. Tetapi tidak ada cara untuk mengabaikan rasa yang keras dan tidak menyenangkan, yang mempunyai nota cengkeh yang aneh dari daun basil. Tomato Cento juga mempunyai daun basil, tetapi ia tidak berjaya menyemai kandungan dengan apa-apa perasa yang tidak diabaikan. Kami fikir mungkin ia adalah kekurangan garam (kedai-kedai tempatan saya tidak membawa keseluruhan tomat dengan garam tambahan), tetapi jenama Cento mempunyai garam yang minimum, dan ia adalah kegemaran.

Adakah anda mempunyai jenama kegemaran tomato dalam tin? Adakah ia termasuk dalam ujian rasa ini? Beritahu kami!