Kesyukuran ini, kami melakukan sesuatu yang berbeza. Setelah berkongsi hampir setiap Kesyukuran hidup saya dengan ibu bapa saya, saya mengalami kerugian tahun ini kerana kedua-dua mereka kini hilang. Saya sangat bernasib baik untuk mempunyai sahabat yang sanggup (bersemangat, walaupun!) Untuk mengikat kami dengan keluarganya untuk bercuti, dan saya tidak boleh menunggu. (Dia melontarkan pesta yang hebat, dan ini tidak terkecuali.)

Saya menawarkan untuk membawa berpakaian tiram, dan merancang untuk menggunakan resipi ibu saya. Tetapi saya tidak dapat menemuinya. Panik berlaku.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Saya akan mengakui sepenuhnya bahawa panik saya mungkin tidak sepadan dengan graviti keadaan. Ayah saya meninggal pada Ogos ini, tiga tahun selepas kematian ibu saya, dan cuti saya memukul saya. Kepada semua kawan dan keluarga saya: Tolong maafkan saya, kerana ini beberapa bulan akan datang tidak cantik. Saya akan cuba menjadi lebih normal selepas hari lahir saya pada Januari. Malah, saya akan menjemput anda semua untuk makan malam, kerana saya akan berhutang dengan anda pada masa itu. Tetapi mungkin seterusnya Januari.

Saya melihat melalui kotak resipi tulisan tangan ibu dan nenek saya, dan tidak ada di sana. Satu-satunya perkara yang saya tahu pasti ialah ia mengandungi tiram dan keropok saltine. Mencari internet menghasilkan sekumpulan resipi yang terdengar lazat, tetapi tidak dikenali.

Dapatkan Resipi: Tiram Stuffing: Adakah Worth Semua Shucking?

Walaupun saya tahu bahawa resipi perlu berada di suatu tempat, saya fikir yang terbaik untuk hanya sayap itu. Resipi ibu saya adalah mudah, jadi saya pergi ke salah satu sumber kegemarannya, “Meletakkan Grits,” yang diterbitkan oleh Liga Junior Columbia pada tahun 1985, dan hampir relevan hampir 20 tahun kemudian.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Apabila saya melihat “Fairy’s Oyster Pie,” dengan senarai ringkas bahan-bahannya, yang saya lihat di dapur ibu saya, saya tahu saya semakin hangat. Kami memanggilnya berpakaian, bukan pai, dan ada yang merujuknya sebagai peminum tiram. Mereka adalah tiga hidangan yang berbeza, tetapi terdapat banyak variasi masing-masing kerana ada biji pasir di pantai. Berbekalkan kenangan menonton ibu saya mempersiapkan variasi sendiri pakaian tiram, saya tidak mengikuti resipi seperti yang diarahkan.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Saya teringat melihat kepingan saltine yang boleh dikenal pasti, jadi saya tidak terlalu menghancurkan mereka. Daripada garam dan lada, saya menggunakan Garam Berkelah Perancis, campuran yang merangkumi lada, lavender, mustard, bawang putih, dan thyme. Saya berlapis tiram, serbuk keropok, dan mentega dengan berhati-hati. Apabila saya sampai ke lapisan terakhir, saya mengabaikan arahan sekali lagi, yang memanggil menambah kepingan mentega diikuti oleh lapisan akhir keropok. Saya mencairkan mentega dan mengaduk ke dalam serbuk sebelum mengedarkannya ke bahagian atas pakaian.

Saya tidak boleh menggunakan sebilangan besar keropok yang disyorkan (okay, saya tidak), dan saya sedikit lebih liberal dengan sos panas, dan kurang murah hati dengan susu. (Ya, saya bersuara memanggilnya berpakaian tiram, walaupun resipi itu berkata pai, kerana Ibu.) Sama seperti resipi ibu saya, ia adalah versi malas sesuatu yang mungkin dibuat oleh Martha Stewart.

Dapatkan Resipi: Pie Tiram di Martha Stewart

Saya membakarnya dalam oven konveksi selama 15 minit, kemudian masak selama satu setengah minit, dan ia keluar tepat. Rasanya lezat juga.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Bagi semua yang shucking? Nah, saya mengambil halaman lain dari buku ibu saya (dan kenangan dari zaman kanak-kanak saya), dan membeli beberapa tiram, sudah diikat, di dalam balang, dari kaunter makanan laut di Piggly Wiggly. Mereka adalah tiram Atlantik dari Virginia – sangat segar dan berbau segar.

Hidangan apa yang perlu anda lihat pada bufet untuk itu berasa seperti Kesyukuran sebenar? Adakah anda mempunyai resipi? Pastikan anda mendapatkannya, kerana anda tidak tahu bila mungkin giliran anda untuk membuatnya!