Kemuncak tempoh Lenten yang bermula lebih awal pada tahun ini, pada hari Rabu Rabu (10 Februari tahun ini), Easter adalah percutian gembira dengan gula-gula, hidangan kuliner, dan cerita haiwan. Dan sementara setiap negara mempunyai kastam tersendiri, tradisi Easter Jerman layak mendapatkan pengiktirafan tertentu. Ia adalah, selepas semua, di barat Jerman bahawa kelinci Paskah, atau sebaliknya Osterhase, telah lahir.

Tidak jelas betapa kelinci Easter datang – berpotensi kisah asal terletak pada perayaan kesuburan dewi pagan Eostre, yang semangat haiwannya adalah arnab. Tetapi secara mendadak berspekulasi bahawa pendatang Jerman membawa gumpalan gumpalan telur yang telur ke negeri-negeri di abad ke-17. Dan Jerman juga bertanggungjawab untuk kelinci Easter yang boleh dimakan yang pertama, yang melompat ke tempat kejadian pada abad ke-18.

Berikut adalah enam tradisi Paskah yang indah dari Jerman.

1. Parade

Perayaan ini benar-benar bermula pada Permulaan. Fasching atau Karneval hanya dua nama serantau untuk minggu pra-Lenten yang terkenal, yang paling terkenal di Rhineland dan di Switzerland yang berbahasa Jerman. Di bandar-bandar seperti Cologne, perarakan besar mengambil alih, dan pegawai bandaraya, berpakaian kostum, melepaskan permen kepada orang ramai yang ramai.

2. Donuts

Di German, Karneval masa juga masa donat. Donat yang dipenuhi jam dipanggil Berliner, Krapfen, atau Pfannkuchen, bergantung pada bahagian Jerman yang anda masuki, adalah tradisi dengan silsilah berabad-abad lamanya. “Lemak Selasa,” selepas itu, adalah hari penyembelihan haiwan sebelum puasa Lenten melarangnya. Kambing itu berkumpul hari itu digunakan untuk memasak donat dan hidangan istimewa goreng lain.

3. Bonfires

Apabila Paskah dekat dan Kusta berakhir, satu lagi tradisi Jerman adalah untuk menyalakan api unggun besar pada hari Ahad Paskah. Secara tradisinya, api unggun itu sepatutnya menjadi lambang pelepasan sejuk dan kegelapan dengan kebangkitan Kristus dan kedatangan musim semi. Bergantung kepada rantau ini, pelbagai bahagian Jerman meraikan tradisi ini dengan cara yang berbeza. Dalam sesetengahnya, api unggun mudah dinyalakan, di lain-lain, roda kayu yang hebat dibakar dan dilancarkan lereng lembut.

(Kredit imej: Luisa Weiss)

4. Paskah “Pokok”

Tradisi Paskah Jerman kegemaran saya adalah Osterstrauss, sejambak buah dahan buah-buahan yang berkonsum berkumpul bersama dalam pasu besar dan digantung dengan telur Paskah telur yang teliti dikumpul (atau dibuat) selama bertahun-tahun. Kadang-kadang telur diselingi dengan perhiasan kayu yang sedikit buatan tangan dalam bentuk kelinci atau telur burung kecil. Dan bergantung pada sejauh mana dahan di dalam perkembangan mereka sebelum dipotong, kadang-kadang sedikit bunga akan muncul sepanjang perjalanan ke Paskah, menyediakan latar belakang semulajadi yang indah untuk telur dan perhiasan.

Sepanjang baris yang sama, a Osterkranz, atau karangan bunga Paskah, boleh juga digantung dengan telur tangan yang dicat. Ia menggantikan Weihnachtskranz, atau bunga karang Krismas, dusun pinus yang digantung dari siling (atau diletakkan di atas meja) dan dihiasi dengan empat lilin yang mewakili empat minggu Advent.

5. Kek Hijau

Hampir setiap rantau di Jerman mempunyai hidangan perayaan sendiri untuk percutian. Di Hesse, di Jerman tengah, kek leek leek yang lazat dipanggil Grüner Kuchen (“kek hijau”) secara tradisinya dipanggang di Maundy Khamis, Khamis sebelum Paskah. Kiub fatback, dikenali sebagai Grüner Speck (atau “daging hijau”), bertaburan di bahagian atas kek.

Maundy Khamis juga dipanggil Gründonnerstag, yang bermaksud “Khamis Hijau,” dan sementara itu tidak sepenuhnya jelas di mana istilah itu berasal, satu penjelasannya adalah bahawa ia berkaitan dengan tradisi pra-Kristian untuk makan herba hijau baru dan daun pada awal musim bunga sebagai cara memelihara badan dan jiwa selepas musim sejuk yang panjang dan sejuk. Membuat kue gurih pada musim bunga, apabila angin masih boleh cukup nip kepadanya, sebenarnya membuat banyak akal: Grüner Kuchen adalah tulang rusuk dan kaya berperisa.

(Kredit imej: Luisa Weiss)

6. Roti Cantik

Tradisi di seluruh negara berkhidmat roti manis yang dibekalkan, diperkaya untuk sarapan pagi pada hujung minggu Paskah. Adunan adunan yang telah diperkaya dengan banyak mentega, susu dan telur, dan disusun dengan kismis atau kepingan kupas. Doh dibahagikan kepada tiga helai dan diikat bersama – tiga helai yang melambangkan Trinitas Suci.

Bergantung kepada rantau ini, doh boleh berbeza-beza. Kadang-kadang kentang mashed diaduk ke dalam adunan untuk memberikan lebih banyak kelembapan, masa lain, helai doh dipenuhi dengan pasta kacang manis atau pengisian biji popi.

Dapatkan Resipi: Roti Paskah dengan Kismis dan Gula-Gula

Sekiranya terdapat kanak-kanak kecil di atas meja, adunan boleh dipetik menjadi kepingan kecil dan dilancarkan menjadi oval kecil. Kemudian, dengan sepasang gunting, adunan boleh dicabut untuk membuat sedikit landak, kelinci arnab, atau tikus. Mencuci telur memberikan setiap roll yang cantik berkilat, selesai coklat gelap di dalam ketuhar.

Pembuat berbakat mencipta pelbagai jenis keajaiban yang dihiasi dengan doh, dan kawan saya, Joanie, seorang pengukir, bahkan membuat haiwan yang menakjubkan pada pagi Paskah, seperti ayam jantan ini. Untuk merapatkan lili, dia membuat puluhan bola kecil keluar dari pes badam dan membuangnya ke sana sini di seluruh doh untuk kejutan yang boleh dimakan sedikit.