Apabila saya mendengar bahawa kampung halaman saya akan menjadi salah satu lokasi untuk rantaian baru pasar raya Jerman, Lidl, saya pasti tidak sabar-sabar untuk menyemaknya. Saya tinggal di Spartanburg, SC, dan kami tidak mempunyai banyak kedai runcit (fikir: Walmart, Sasaran, Costco, Publix, Bahasa Inggeris, Pasar Segar, dan Aldi). Adakah kanak-kanak baru di blok ini cukup untuk memenangi perniagaan saya secara konsisten?

Lihat, saya menonton harga kepada sen pada kebanyakan segalanya. Saya seorang pakar pemakanan, penulis, dan blogger makanan yang makan makanan berasaskan tumbuhan berasaskan makanan, jadi saya dengan mudah boleh menghabiskan banyak wang di kedai buah-buahan dan sayur-sayuran organik, dua barang keperluan saya yang paling besar yang saya beli banyak setiap minggu.

Saya pergi ke Lidl dengan minda terbuka untuk melihat bagaimana semua jenis item akan sesuai dengan kedai-kedai lain, tanpa mengira sama ada item itu sihat atau tidak. Saya amat terkejut dengan banyak peringkat, iaitu bagaimana saya menyenaraikan kedua-dua senarai apa yang hendak dibeli di Lidl dan apa yang tidak dibeli di Lidl.

Catatan: Perlu diingat, harga akan berbeza bergantung pada kawasan yang anda ada, tetapi saya telah membandingkan senarai saya dengan harga terendah yang terdapat di kawasan saya, yang hampir selalu di Walmart.

Top 5 Perkara yang Dibeli di Lidl

(Kredit imej: Heather McClees)

1. Sayuran Segar

Brokoli, wortel, bayam, salad romaine, anda namakannya. Lidl mempunyai dinding sayuran yang hebat, seperti yang saya suka memanggilnya, dengan semua sayuran tipikal yang anda lihat dijual di kedai-kedai. Sayuran Lidl sangat berharga dan kebanyakannya lebih berkualiti daripada kedai-kedai tempatan yang lain. Saya tidak melihat apa-apa untuk lebih daripada apa yang akan dikenakan di tempat lain, dan beberapa barangan lebih murah. Apa yang benar-benar membuat ini menonjol kepada saya adalah hakikat bahawa sekurang-kurangnya separuh daripada item ini adalah organik dan masih lebih rendah daripada harga hasil konvensional kedai-kedai lain. Dinding sayuran sahaja akan menjadikan Lidl layak berhenti mingguan, terutama untuk keluarga yang lebih besar yang cuba makan makanan yang sihat pada anggaran yang ketat.

(Kredit imej: Heather McClees)

2. Kentang Manis Organik

Ya, saya tahu bahawa ubi keledek organik dikira sebagai sayuran segar, tetapi perjanjian ini begitu baik sehingga saya rasa ia memerlukan kemasukan sendiri. Saya suka ubi jalar, dan yang organik sebenarnya sukar dicari di kawasan saya. Oleh itu, apabila saya melihat beg tiga pound untuk $ 3,99 di Lidl, saya segera meletakkan satu di dalam troli saya. Saya cuba untuk makan hasil organik sebanyak yang saya boleh, dan jumlah yang sama akan dengan mudah membelanjakan saya $ 8 atau $ 10 di Whole Foods dan sekurang-kurangnya $ 5 di Walmart untuk ubi jalar konvensional.

(Kredit imej: Heather McClees)

3. Pancang, Pisang, Avocado, dan Buah Segar Lain

Saya biasanya membeli sekurang-kurangnya dua nanas seminggu. Mereka berharga sekitar $ 3 di kebanyakan kedai di mana saya tinggal, atau $ 2.50 ketika mereka sedang dijual. Untuk $ 1,99 di Lidl, ini adalah pembelian yang baik, terutamanya kerana ini adalah nanas Dole!

Lidl juga mempunyai harga yang tinggi pada pisang organik dengan harga yang lebih rendah daripada semua kedai lain di kawasan saya, termasuk Walmart dan Target. Saya menggunakan ini untuk membuat smoothie setiap hari dan ais krim bukan tenusu, jadi ini adalah mencari hebat. Selebihnya buah segar di Lidl juga sangat berharga, termasuk tomato, alpukat organik, lada, persik, epal, lemon, dan buah segar.

(Kredit imej: Heather McClees)

4. Rempah-rempah

Walaupun saya tidak pasti jika rempah ini lebih baik daripada jenama nama biasa, harga yang rendah semata-mata membuatkan saya membelinya dan mencubanya. Keputusan itu: Mereka tidak lebih buruk daripada yang lain, barangan yang lebih mahal! Ini adalah tawar-menawar untuk keluarga, orang dewasa yang memasak banyak, atau pelajar kolej pada anggaran yang ketat.

(Kredit imej: Heather McClees)

5. Tarikh Medjool

Penemuan kegemaran saya! Saya menggunakan tarikh Medjool untuk memanaskan semulajadi dari semulajadi ke oatmeal dan juga menggunakannya untuk membuat brownies mentah dan cookies mentah. Mereka juga hebat untuk snek sendiri. Walau bagaimanapun, sesiapa yang menyukai tarikh Medjool tahu mereka tidak murah (kecuali jika anda membelinya di Costco di mana mereka mencuri). Untuk hanya $ 4.99 untuk satu paun di Lidl, ini adalah tontonan hebat yang akan bernilai untuk kembali. Mereka juga benar-benar segar dan juga Project Non-GMO Verified!

Perkara-perkara lain untuk Beli di Lidl

  • Coklat (termasuk pilihan organik dan gelap)
  • Sayuran beku
  • Susu bukan tenusu
  • Membakar serbuk koko
  • Sirap maple organik
  • Pasta organik
  • Epal organik

Top 5 Things to Skip at Lidl

(Kredit imej: Heather McClees)

1. Nama-Jenama Sereal

Sudah tentu tidak berbaloi untuk berbelanja di Lidl jika anda akan berpegang pada item rak jenama-nama, seperti bijirin. Saya yakin Lidl membawa barangan jenama seperti ini untuk kemudahan, tetapi anda boleh menyimpan lebih banyak wang dengan membeli mereka di kedai simpanan seperti Walmart atau Target. Bijirin nama-nama di Lidl adalah lebih mahal setiap auns daripada di kedai-kedai lain, dan walaupun harga bijirin generik tidak mengagumkan.

Juga, satu perkara yang saya dapati pelik adalah bahawa tidak ada bijirin panas oatmeal atau bijirin penuh bijirin, yang merupakan satu lagi ciri yang tidak begitu hebat tentang pemilihan bijirin di Lidl.

(Kredit imej: Heather McClees)

2. Butter Peanut (Biasa dan Organik)

Saya ingin suka mencari mentega kacang organik semula di Lidl, tetapi sayangnya, mereka sebenarnya lebih mahal daripada jenama nama Whole Foods. Lidl juga membawa beberapa nama jenama mentega kacang yang sama seperti kedai atau pennies lain. Lidl juga mempunyai jenama generik mereka sendiri mentega kacang, tetapi ia hanya satu sen yang kurang daripada jenama nama generik kedai mentega kacang lain.

(Kredit imej: Heather McClees)

3. Susu dan Tenusu

Saya telah mendengar Lidl mempunyai harga yang tinggi pada susu bukan tenusu organik, dan kerana saya hanya menggunakan susu bukan tenusu, saya tidak sabar untuk melihat sendiri. Walau bagaimanapun, saya mendapati bahawa pemilihan kedua-dua barangan bukan tenusu adalah sangat kecil dan mereka benar-benar keluar dari jenis yang tidak manis yang saya gunakan. Jenama jenama mereka produk susu tenusu juga tidak lebih murah daripada kedai lain di kawasan saya, ataupun produk yogurt jenama mereka, yang mana keluarga saya makan.

(Kredit imej: Heather McClees)

4. Snek

Jabatan makanan ringan juga kurang di Lidl. Mereka mempunyai beberapa granola generik asas dan bar bijirin, tetapi pemilihan adalah jarang dan ada pasti tiada pilihan berkhasiat atau jenama terkenal untuk saya membandingkan harga. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai bahagian kacang kecil kecil yang kelihatan sangat segar. Walau bagaimanapun, harga mereka tidak lebih baik daripada tong pukal kedai lain di kawasan saya.

(Kredit imej: Heather McClees)

5. Wain

Sekiranya anda menikmati membeli dan mencuba pelbagai wain, Lidl mempunyai pilihan yang sangat murah untuk wain murah untuk dipilih, walaupun saya tidak mengiktiraf nama jenama terkenal wain yang terdapat di kedai lain. Jika anda mempunyai pinot kegemaran, anda mungkin lebih senang mencarinya di tempat lain. Jika anda mencuba sesuatu yang baru dan ingin melihat bagaimana anggur Lidl sesuai dengan kegemaran anda, jangan ragu untuk meneroka!

Berkaitan: Saya Pergi ke Pembukaan Grand Lidl di Virginia. Inilah Apa yang saya Belajar.

Apa pendapat kamu? Sekiranya anda pernah ke Lidl, apa yang anda mesti mempunyai lima item utama dan lima item skip-top?