Mari kita mulakan dengan kisah peringatan dari Ester Bloom, alias Mak Cik, kolum nasihat internet pada The Daily Dot.

Pada pekerjaan pejabat terakhir saya, ada seorang wanita yang secara tidak sengaja menolak pilihan makan tengah hari orang lain. Mari kita panggil dia Betsy. Pejabat itu bukan keuntungan kecil. Tidak seorang pun daripada kami membuat banyak wang, jadi ramai kakitangan yang membawa makanan dan makan sama ada di meja atau bersama di dapur. Pilihan makanan kami jadi awam, dan tertakluk kepada kecurigaan Betsy. “Oh, awak minum Diet Coke ketika hamil? Tidak tahukah kamu kalau itu buruk bagi bayi?” Dan “Oh, anda makan tuna, sekali lagi? Tidakkah anda tahu bagaimana bau itu?”

Sekiranya terdapat prinsip panduan melalui ladang lombong yang merupakan etika makan tengah hari pejabat, kata Bloom, ini adalah: “Jangan menjadi Betsy.” Dan demi kepentingan memastikan status un-Betsy kolektif kami, di sini terdapat tujuh prinsip kritikal untuk menunaikan kezaliman makan tengah hari pejabat dengan rahmat.

1. Jadilah sivil.

Di dunia yang ideal, anda tidak akan makan di meja anda, tetapi ini bukan syurga Scandinavia, dan di banyak pejabat, meja makan tengah hari adalah norma. Entah bagaimana, kita semua hidup. Namun, anda berkewajipan untuk sekurang-kurangnya mencuba beberapa kesederhanaan.

“Cuba jangan membuat amalan menatap desktop anda, mencungkil makanan ke dalam perut anda,” kata Kirsten Schofield, yang menulis pada mori sosial sebagai “Fancy” di Salon. Ini bermakna membuat bunyi mengunyah yang munasabah, tidak memakan benda yang anda turun di lantai (maaf), dan membersihkan serbuk atau drip dengan teliti apabila anda selesai.

2. Jangan takut makanan berbau.

Nasihat etika makan tengah hari yang biasa dan munasabah adalah untuk mengelakkan makan “benda-benda yang berbau,” tetapi saya akan pergi ke dada di sini dan mengatakan bahawa anda mempunyai sokongan saya untuk makan apa sahaja yang anda mahukan. “Lagipun, semuanya berbau menjijikkan kepada seseorang,” Schofield bersetuju.

Anda membenci bau kari, saya benci bau tuna, tetapi kita mesti bersama bersama dalam harmoni berfungsi. “Saya fikir tanggungjawab itu adalah untuk orang-orang tidak keriput hidung mereka dengan bau orang lain yang ‘pelik’ – biasanya lazimnya kurang dikenali atau kurang mainstream – makanan,” kata Bloom..

Yang berkata, jika anda akan membawa sesuatu yang khusus, ia adalah sopan untuk melupuskan mana-mana pembungkus atau sisa makanan di sampah yang jauh boleh. Jika ia benar-benar tajam, ia juga mungkin bagus jika anda memakannya di dapur.

3. Jangan memasak microwave (atau apa-apa lagi, mungkin).

Walaupun anda berhak menggunakan microwave pejabat untuk memanaskan apa sahaja yang anda mahu, Schofield menegaskan bahawa jika perkara yang anda mahu memanaskan akan mengambil masa 10 minit penuh, pertimbangkan untuk makan tengah hari. “Setiap pejabat mempunyai jam kira-kira apabila orang makan, jadi anda tidak dapat memonopoli peranti pemanasan tunggal untuk kebanyakannya.”

4. Jaga pemakanan anda untuk diri sendiri.

Jangan mengulas tentang orang lain yang sedang makan atau bagaimana mereka memakannya, walaupun anda maksudkan dengan cara yang sangat baik. Ini bukan masa untuk mengatakan bahawa anda secara peribadi tidak peduli untuk makanan Thai, atau anda mengagumi kegemaran mereka untuk salad (“begitu sihat!”), Atau anda perhatikan bahawa mereka pasti makan banyak bar granola hari ini. “Ia tidak relevan, itu bermakna, dan anda boleh dengan cepat masuk ke kelas / agama / etnik / jantina / perkara sejarah perubatan dan melanda kereta api ketiga profesional,” kata Schofield.

Ingat Betsy? Ini adalah perkara Betsy. Jangan jadi Betsy.

“Jika anda akan memberi komen sama sekali, satu-satunya perkara yang boleh diterima ialah ‘Bau yang baik!’ atau ‘Itu kelihatan baik!’ Itulah, “tambah Schofield, tanpa syarat.

5. Rawat dapur seperti ruang awam, kerana ia adalah ruang awam.

Jangan buat kekacauan. Jika anda membuat keadaan kacau, bersihkannya. Basuh hidangan anda sendiri. QED.

6. Rawat peti sejuk sebagai wilayah komunal.

Seperti dapur, peraturan peti sejuk pejabat adalah mudah. Letakkan nama anda pada makanan anda (ini hanya pertahanan diri), dan jangan makan makanan orang lain. Pastikan apa sahaja yang anda simpan di sana tidak menetes, kerana itu adalah kotor. Tutup bekas anda.

Juga, Schofield mencadangkan, lakukan sapuan secara berkala untuk membuat anda tidak mempunyai makanan yang terlupakan di sana. Meninggalkan sesuatu semalaman adalah baik – kita adalah manusia sahaja. “Tetapi meninggalkan rakan sekerja anda untuk membuang bekas stroganoff yang berusia enam bulan? Ayuh,” katanya.

7. Jadilah inklusif.

“Saya sungguh-sungguh mengesyorkan keluar untuk makan tengah hari dengan rakan sekerja anda dan mengenali mereka di luar tapak jika anda sedikit berpindah,” kata Bloom. Walaupun tidak ada yang salah dengan mempunyai teman makan tengah hari biasa, biasanya dianjurkan untuk menjemput orang lain sekurang-kurangnya beberapa waktu. Ini berkemungkinan untuk bekerja dengan baik secara profesional. Juga, ia menjadikan anda seorang yang baik dan sopan, yang saya fikir juga akan membayar kemudian, tetapi lebih banyak dalam cara kosmik.