Anda mungkin melihat banyak iklan untuk mesin Yonanas. Saya tahu saya ada. Dan walaupun alat ini bernama lucu ini menonjolkan bonkers kecil, janji mesin yang akan membuahkan buah yang hampir tidak baik menjadi es krim terlalu sukar bagi saya untuk mengabaikannya. Anak-anak saya suka buah-buahan, tetapi mereka juga suka pelbagai, jadi sukar untuk menyelesaikan pembelian buah mingguan saya sebelum ia menjadi buruk. (Terutama apabila saya membeli-belah di Costco – menggunakan semua buah yang boleh menjadi sangat sukar!)

Jadi mendapatkan mesin Yonanas seolah-olah seperti tidak ada-brainer. Berikut adalah premis: Anda mengambil buah anda yang hampir pergi buruk, dan membekukannya. Ternyata, sebagai nama cheeky menyiratkan, pisang adalah buah starter di sini, dan syarikat itu sangat spesifik tentang mengatakan bahawa pisang perlu dibekukan ketika mereka cukup masak (seperti cheetah-spotted, seperti yang mereka katakan). Apabila anda sudah bersedia untuk membuat ais krim buah-buahan, anda mengeluarkan buah beku anda, biarkan ia melembutkan selama beberapa minit, kemudian jalankan melalui mesin Yonanas. Ia memancarkan buah yang paling beku ke dalam konsistensi ais krim, yang keluarga anda akan gobble up!

(Kredit imej: Amazon)

Beli: Yonanas, $ 50

Tidak perlu dikatakan, apabila saya memberitahu anak-anak saya, mereka boleh mempunyai es krim untuk sarapan pagi, mereka bersemangat. Pada malam hari mesin itu tiba, kami memotong hampir semua buah dalam peti sejuk kami – pisang, ditambah sekumpulan buah kiwi, strawberi, dan beberapa alpukat – dan melekatkannya di dalam peti sejuk. Di waktu pagi, kami menariknya keluar, biarkan ia duduk selama tujuh hingga 10 minit yang disyorkan, kemudian membuat ais krim.

Kanak-kanak juga teruja seperti yang saya harapkan. Mesin itu sedikit keras untuk sebelum kopi. Tetapi hasilnya – “ais krim” strawberry-kiwi untuk kanak-kanak perempuan, dan “ais krim” pisang-alpukat untuk saya – cukup hebat. Konsistensi itu lebih banyak seperti ais krim daripada saya fikir ia akan menjadi dan rasa itu jelas hebat. Anak-anak makan lebih banyak buah-buahan dalam satu persada daripada yang kadang-kadang mereka lakukan dalam sehari. Kejayaan!

Kami telah menggunakan Yonanas beberapa kali sejak itu. Isu terbesar yang saya miliki adalah bahawa saya perlu ingat untuk membekukan buah-buahan – sebelum kita mahu merawat sejuk. Nasib baik, saya mula masuk ke kebiasaan membekukan buah sisa – terutama jika saya memotongnya untuk sarapan pagi dan anak-anak saya tidak makan.

Saya suka mempunyai ini sebagai pilihan yang baik dan sihat. Dua perkara penting yang saya pelajari: Berry berasaskan “ais krim” rasa yang hebat dihidangkan di atas kek keju (tidak betul-betul sihat, saya tahu) dan jika kita tidak memakannya sekaligus, saya boleh menyambung semula dan berkhidmat kemudian membuangnya menjadi smoothie.

Sudah tentu, saya tahu bahawa secara teknikal anda boleh mengubah pisang beku menjadi ais krim menggunakan pemproses makanan, tetapi mesin ini direka untuk tugas ini dan berasa lebih selamat, yang penting banyak, memandangkan saya menggunakannya dengan anak-anak saya. Ia tidak mengambil satu tan ruang kabinet tambahan, jadi ketika saya biasanya bukan penggemar peralatan yang hanya melakukan satu perkara, saya bersedia untuk membuat pengecualian untuk lelaki ini.

Oh, dan sedikit lebih mudah untuk dibersihkan daripada pengisar saya atau pemproses makanan: Bilah-bilah lebih kecil, jadi saya kurang bimbang untuk memotong jari saya. Dan kepingan-kepingan juga selamat di mesin basuh pinggan mangkuk.

Saya tidak suka membuang-buang makanan, dan mempunyai mesin Yonanas sebagai pilihan membuat saya berasa lebih baik tentang semua buah yang kami beli. Oleh itu, setiap kali saya mengisi salah satu beg peti ais beku, saya mengumumkan bahawa ia adalah ais krim untuk sarapan pagi. Yay!

Pernahkah anda mencuba mesin Yonanas? Bagaimana awak sukakannya?