Saya peminat ketuhar Belanda saya. Saya memecahnya begitu kerap pada musim sejuk untuk makanan yang enak seperti stews yang lazat dan daging yang direbus bahawa pada akhir musim ia sudah bersedia untuk hibernate! Dan sekali-sekala saya menyalahgunakan perkara yang buruk dengan membuat sesuatu tanpa cecair yang mencukupi, atau meninggalkannya di atas dapur selama sekian lama sehingga saya berakhir dengan bit terbakar di mana-mana.

Walaupun kita biasanya membersihkan ketuhar Belanda dengan sabun dan air selepas setiap penggunaan, ia tidak semestinya bersungguh-sungguh seperti mungkin manusia. Jadi selepas beberapa bulan, ia mendapat sedikit patina – walaupun ia tidak dibakar.

Kerana oven Belanda saya diperbuat daripada besi cast enameled itu sangat tahan lama, tetapi sedikit rapuh juga kerana ia boleh cip atau retak. Saya tidak tahu menggunakan alat logam semasa saya mengaduk, atau cuba membersihkan permukaan dengan bulu keluli, yang sangat kasar sehingga boleh menggaru enamel dan merosakkannya. Tetapi kadang-kadang anda hanya memerlukan kuasa penyental tambahan! Anda boleh mencuba rendaman dalam air panas, atau pes yang dibuat dengan baking soda (baking soda adalah lembut yang kasar), tetapi kadang-kadang anda perlu memanggil senjata besar.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Itulah sebabnya Bar Keeper’s Friend adalah BFF baru saya ketuhar Belanda. Sekarang, saya seorang pengguna baru BKF – Saya tidak pernah mencubanya secara jujur ​​sebelum menelitinya untuk laman web ini tahun lepas. Nah, beritahu saya, saya seorang penukar sekarang! Ia hanya mempunyai kuasa penyental untuk benar-benar sampai ke serpihan bakar, tanpa merosakkan enamel. Ia juga cukup scrubby dengan mudah mengeluarkan filem nasi makanan yang dibina, yang mengatakan, anda mungkin tidak perasan pada oven Belanda anda sehingga anda duduk untuk menulis artikel mengenai cara membersihkannya. Whoopsie.

Beli: Bar Keeper’s Friend, $ 4 untuk 12 auns

Prosesnya mudah: Hanya basah permukaan panci, taburkan pada Bar Keeper’s Friend, dan mula menggosok. Ia berfungsi dengan segera. Sebaik sahaja anda selesai, bilas dan bilas dengan sabun dan air. Anda akan terkejut kerana saya hasilnya!

Lebih lanjut mengenai BKF dan Pembersihan Oven Belanda

  • 12 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan dengan Rakan Penjaga Bar
  • Cara Membersihkan Alat Pembakaran Keluar Alat Memasak Enameled
  • Cara Membersihkan Oven Belanda Anda
  • Cara Dapatkan Stok Di Luar Oven Belanda Anda10 Perkara Yang Tahu Mengenai Oven Belanda Baru Anda

Adakah anda menggunakan Rakan Bar Keeper di dalam oven Belanda anda? Apa lagi yang anda gunakan untuknya?