Saya tidak suka memberitahu anda ini, tetapi papan pemotong anda berada di sana dengan spons anda dan tenggelam dari segi tempat-tempat yang paling kotor di dapur anda. “Terdapat bakteria lebih banyak pada papan pemotong daripada di tandas,” kata Dr Chuck Gerba, seorang profesor mikrobiologi di University of Arizona.

Itu kerana papan memotong bersentuhan dengan pelbagai jenis makanan di pelbagai peringkat, dari mentah hingga masak dan tidak dibasuh untuk dibersihkan. Dan banyak masa, orang hanya membilasnya, kata Gerba, dan bukannya meluangkan masa untuk membasmi sepenuhnya papan pemotongan.

Apabila ia datang kepada ayam, fakta-fakta yang menyeronokkan boleh berubah menjadi bahaya kesihatan. Kerana ayam mentah dan jusnya boleh menampung bakteria seperti Campylobacter, Salmonella, dan Clostridium perfringens yang membawa kepada penyakit makanan yang ada pada diri sendiri, anda perlu berhati-hati dengan apa yang digunakan untuk memotong ayam.

Terdapat dua kunci untuk memilih dan menggunakan papan memotong dengan ayam: Memastikan ia boleh disucikan sepenuhnya, dan mengelakkan pencemaran silang.

Cara terbaik untuk membersihkan papan pemotong adalah di mesin basuh pinggan mangkuk, kata Gerba, di mana haba dan detergen yang tinggi akan mengetuk bakteria berbahaya. Walaupun kusut menyikat dengan tangan dengan disinfektan dapur dan air panas boleh melakukan silap mata, mesin basuh pinggan mangkuk adalah pertaruhan terbaik anda. Oleh itu, Gerba lebih suka papan memotong plastik untuk kayu. Hanya tentang mana-mana plastik yang akan dilakukan, selagi ia sesuai dengan mesin pencuci pinggan anda.

(Kredit imej: Amazon)

Beli: Papan Pemotong Dapur Pemanas, $ 15 untuk empat

Untuk mengelakkan pencemaran silang, gunakan papan memotong berasingan untuk daging dan sayur-sayuran. “Anda boleh mendapatkan salmonella dalam salad sebelum anda tahu,” kata Gerba. Sekiranya anda menghadapi masalah mengesan, pertimbangkan papan pemotong warna berkod, seperti Papan Pemotong Dapur Pemanas yang sejuk, yang menjadikannya mudah untuk dijejaki dan mesin basuh pinggan mangkuk selamat.

Adakah anda mempunyai papan pemotong plastik kegemaran? Beritahu kami tentang perkara itu di dalam komen di bawah.