Sepanjang masa di dapur saya, beberapa periuk dan kuali keluli tahan karat saya telah mengambil beberapa tempat bakar dan tompok-tompok perubahan warna. Ia biasa, tetapi tidak cantik dan secara bertahap boleh bertambah teruk. Satu periuk khususnya telah menjadi agak bernoda, dan seorang kawan mencadangkan saya mencuba produk yang dipanggil Bar Keepers Friend.

Saya dapati seorang lelaki emas dari Bar Keepers Friend di bahagian bekalan pembersihan kedai runcit saya. Ia dianggap sebagai “ringan kasar” dan mengandungi asid oksalat, yang saya anggap sebagai ejen reaktif utama. Yang boleh menetapkan saya kira-kira $ 2.00. Untuk harga itu, saya fikir ia bernilai ditembak.

Terdapat dua cara untuk menggunakan Rakan Pemelihara Bar, mengikut arahan pada kanister. Anda boleh membasuh kain lap dan taburkan serbuk pada kain sebelum memulakan pembersihan anda. Atau untuk noda yang lebih berat, anda boleh membuat pasta dengan sedikit air, gosokkan ke permukaan yang ingin anda bersihkan, dan biarkan duduk ini selama beberapa minit.

Untuk keluli tahan karat saya yang berwarna, saya memilih pilihan yang kemudian. Saya meletakkan kuali di wastafel dan mengalirkan air suam sedikit di bahagian bawah. Satu ditaburkan di atas sebahagian daripada Bar Keepers Friend dan menggunakan span pembersih lama untuk mencampurinya bersama-sama dan mencucinya. Ini sedikit lebih berair daripada “tampal” yang disyorkan oleh arahan, tetapi ia masih sepertinya melakukan silap mata.

Sepuluh minit menyikat secara intensif kemudian, kuali saya bersih. Ini pasti mengambil lebih banyak lemak daripada yang saya jangkakan, tetapi kerana tidak ada jumlah elastite grease (atau pembersih semulajadi) telah melakukan apa-apa sebelum ini, saya tidak mengadu. Masih ada sedikit sedikit perubahan warna di sini dan di sana, tetapi secara keseluruhan saya sangat gembira dengan kerja petang ini!

Selain daripada periuk keluli tahan karat, nampaknya anda boleh menggunakan Rakan Kerabat Bar untuk membersihkan jubin, tiruan marmer, krom, porselin, seramik, dan tembaga. Ia juga sepatutnya menghilangkan bintik-bintik karat, yang suami saya ingin mencuba motosikalnya. Saya menggunakan hampir tidak lapan kaleng di tiga periuk saya, jadi ada banyak lagi untuk percubaan pembersihan yang lebih banyak.

Pernahkah anda menggunakan produk ini? Bagaimana anda menyukainya??

Berkaitan: Hacks Laman Utama: Cara Membersihkan Iron Skillet Cast

(Imej: Emma Christensen)