Di dalam rumah saya, cara “betul” untuk menggunakan kerajang aluminium – sisi berkilat atau berkilat – adalah subjek perdebatan banyak. (Undian saya bersifat mengkilap.)

Kerana ternyata, kita bukan satu-satunya orang yang telah menghabiskan masa memikirkan perkara ini. Terdapat banyak spekulasi di internet, di mana teori-teori yang berlainan berlimpah. Saya mengakui bahawa saya jatuh lubang kelinci memandangkan pelbagai jenis haba, kemungkinan salutan, dan pemasaran gim yang pintar sebelum saya akhirnya mendarat di sumber yang boleh dipercayai, laman web Reynolds Kitchens, dan mendapat jawapan.

Mari kita selesaikan perkara di sini dan sekarang: Tidak kira mana sisi kerajang aluminium yang anda gunakan.

Maaf untuk mengecewakan, tetapi kedua-dua belah pihak hanya hasil daripada proses pembuatan: Untuk membuat kerajang, pengeluar mencairkan aluminium, dan kemudian menyejukkannya ke dalam slab yang disebut ingot. Slab ini kemudiannya ditekan antara penggelek banyak, banyak kali untuk menjadikannya lebih nipis dan nipis.

Pada saat mereka sampai ke akhbar terakhir, foil sangat tipis sehingga mereka perlu menggandakannya untuk menekannya melalui penggelek. Kemudian mereka memisahkan dan menggulungnya ke tabung yang kami beli. Potongan-potongan yang keluar adalah licin di sisi yang ditekan oleh penggelek, dan matte di sisi yang menekan antara satu sama lain.

Tetapi, pentingnya, lembaran itu dibuat dari bahan yang sama melalui dan melalui, jadi tekstur tidak membuat perbezaan dalam cara ia berfungsi. Kecuali, Reynolds mengingatkan kami, anda menggunakan salah satu daripada produk mereka seperti Non-Stick Foil, yang sebenarnya mempunyai salutan di satu pihak.

Sekarang, tidakkah anda berasa lebih baik? Jika hanya kita semua boleh bersetuju dengan cara yang betul untuk memuat mesin basuh pinggan mangkuk.

P.S .: Jika anda benar-benar berminat, ada sejarah hebat pembuatan aluminium foil di sini. Nikmati!